Logo maasenwaalkanter.nl


"Straks hebben wij niet alleen maar frituurpannen, maar ook een volwaardige keuken", vertelt voorzitter John Peters in de oude keuken van De Oase in Alverna. Eind augustus beginnen de verbouwingen om het dorpshuis aan te vullen met kookvoorzieningen. (foto: Jimmy Israël)
"Straks hebben wij niet alleen maar frituurpannen, maar ook een volwaardige keuken", vertelt voorzitter John Peters in de oude keuken van De Oase in Alverna. Eind augustus beginnen de verbouwingen om het dorpshuis aan te vullen met kookvoorzieningen. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

Dorpshuis De Oase wordt verbouwd

Wie regelmatig dorpshuis De Oase bezoekt, is het niet ontgaan dat er dit jaar een aantal vernieuwingen zijn aangebracht aan het gebouw. Stichting Dorpshuis Alverna is al sinds 1980 actief om de bewoners van het dorp en haar omgeving een ontmoetingsplek te geven. De grote verbouwing van dit jaar zorgt er voor dat dorpshuis De Oase meer activiteiten kan aanbieden om jong en oud te verbinden.

"Sinds het begin van het jaar zijn wij gestart met de verbouwing. Inmiddels is het toneel vergroot en hebben wij nieuwe sanitaire voorzieningen laten installeren", vertelt voorzitter van de stichting John Peters. "Ook zijn er automatische schuifdeuren aangebracht, zodat minder validen makkelijker het dorpshuis kunnen bezoeken. Nu is het nog wachten op de nieuwe keuken, die mede dankzij subsidie van het oranjefonds, de gemeente Wijchen, de provincie Gelderland en het VSB-fonds gebouwd kan worden."

John is nauw betrokken geweest bij het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Alverna. Dit is een visie waarbij een grotere verbinding tussen de bewoners van het dorp en het buitengebied centraal staat. "Hierbij hoort ook het project 'Samen koken en eten'. Tijdens deze activiteit komen de mensen samen om een maaltijd te bereiden en deze samen te nuttigen. Naast de sociale binding speelt ook het gezondheidsaspect hierbij een rol, omdat je snel geneigd bent om een diepvriesmaaltijd te pakken of voor vijf dagen te koken als je maar voor één persoon moet koken."

Om een grote groep de mogelijkheid te geven samen te koken is een grotere keuken nodig. "Er komt een uitbreiding achter het gebouw, zodat de nieuwe kookplaats genoeg ruimte biedt. Nu moeten wij het doen met een tweetal frituurpannen", lacht John. "Dit betekent ook dat de verenigingen die bij ons hun activiteiten uitvoeren ook meer mogelijkheden krijgen om een hapje bij de borrel te nuttigen, dat niet alleen uit een bitterbal bestaat."

Het dorpshuis is er ook voor de jongeren van Alverna en omstreken. "Ondanks dat er steeds meer digitale interactie plaatsvindt, zeker bij de jongere generatie, wil men nog steeds leuke dingen met elkaar ondernemen. Afgelopen juli organiseerde de jongerenwerkgroep hier een kinderdisco, die goed werd bezocht. Nu kijken wij naar de mogelijkheid om een filmavond voor de jeugd te organiseren."

Eind november moet de keuken op zijn plek staan en de verbouwing compleet zijn. "Dat gaan wij natuurlijk feestelijk openen en hopelijk vinden meer initiatieven de weg naar ons dorpshuis."

Kijk voor meer informatie op www.dorpshuisoase.nl

Reageer als eerste
Meer berichten