Logo maasenwaalkanter.nl


Kaderinstructeur Wim Stuart is al meer dan vijftig jaar lid van EHBO vereniging Wijchen. "Met deze familie van poppen leren onze leden hoe ze reanimatiehulp verlenen aan alle leeftijden." (foto: Jimmy Israël)
Kaderinstructeur Wim Stuart is al meer dan vijftig jaar lid van EHBO vereniging Wijchen. "Met deze familie van poppen leren onze leden hoe ze reanimatiehulp verlenen aan alle leeftijden." (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israël)

EHBO Wijchen door de jaren heen

"Al meer dan zestig jaar leidt EHBO Wijchen haar leden op met levensreddende kennis. "In zes decennia tijd is er veel veranderd. Medische inzichten vernieuwen en de technologie biedt betere hulpmiddelen. Ons motto bij ongevallen blijft echter onveranderd: 'Voorkomen van erger'."

Eénenvijftig jaar geleden sluit Wim Stuart zich aan bij EHBO vereniging Wijchen. Tot voor kort is hij éénenveertig jaar lang bestuurslid geweest en nog steeds leidt hij nieuwe leden op als kaderinstructeur. "Toen ik aantrad als bestuurslid bestond de vereniging uit ongeveer veertig personen. Inmiddels zijn wij gegroeid naar ruim tweehonderd leden en daarmee zijn wij één van de grootste EHBO-verenigingen van Nederland."

EHBO Wijchen is een actieve vereniging waarbij de leden naast een basiscursus zich ook kunnen verdiepen in het verlenen van hulp aan kinderen, hulp bij wandelletsels en andere sportletsels en het leren reanimeren. "De meeste leden van onze vereniging volgen een EHBO-cursus om in hun privésituatie hulp te kunnen bieden. Daarnaast hebben wij een vijftigtal actieve vrijwilligers die wij inzetten op festivals en evenementen zoals motocross wedstrijden en natuurlijk de Vierdaagse die ook Wijchen aandoet. Het belangrijkste vind ik dat er zoveel mogelijk mensen eerste hulp kunnen verlenen, want op die manier wordt de maatschappij een stuk veiliger. Eigenlijk zou iedereen de basiskennis van hulpverlening op zak moeten hebben."

In cultureel en educatief centrum 't Mozaïek laat Wim een aantal poppen zien, waarmee de leden reanimatietechnieken oefenen. "Deze worden sinds jaar en dag gebruikt om te leren hoe je een hartmassage geeft. Tegenwoordig heb je zelfs computers die je er op aan kunt sluiten om te zien of je het goed doet. Ook zijn er speciale poppen waarbij je reanimaties op kinderen en baby's kunt oefenen. Het laat zien hoe EHBO aan verandering onderhevig is. Vroeger had je een basis- en een vervolgopleiding en rukte je uit met een koffertje waar niet veel in zat. Tegenwoordig heb je specifieke cursussen voor eerste hulp bij sport, ouderen, kinderen, drugsincidenten, drenkelingen enzovoorts. Nieuw is eerste hulp bij calamiteiten, waarbij terreurdreiging centraal staat."

Na al die jaren is de drijfveer van Wim om te zorgen dat de juiste hulp geboden wordt. "Dit kan je ook doen door mensen op afstand te houden die er niks van afweten. En natuurlijk is het belangrijk om de nieuwste EHBO-kennis te verspreiden onder de leden. Wanneer onze cursisten tijdens de les steeds iets nieuws leren, is mijn missie geslaagd."

Kijk voor meer informatie op www.ehbowijchen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten