Logo maasenwaalkanter.nl


Lieda Dekker en Herman van Ooijen temidden van de vele spullen die stichting Pallium heeft ingezameld. Elke donderdag kan men tussen 9.30 tot 12.00 uur gratis kleding ophalen. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Lieda Dekker en Herman van Ooijen temidden van de vele spullen die stichting Pallium heeft ingezameld. Elke donderdag kan men tussen 9.30 tot 12.00 uur gratis kleding ophalen. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Helpende hand 'voor mensen in nood'

Stichting Pallium is er voor mensen in nood. Zij voorzien gezinnen van kleding, speelgoed en huishoudelijke apparaten.

Het is nog rustig aan de Waalbandijk in Beneden-Leeuwen. Binnen een half uurtje verwachten de acht initiatiefnemers veel mensen die kleding komen brengen: "Je weet nooit hoeveel mensen er komen en hoeveel spullen zij meebrengen."

Herman van Ooijen is één van de initiatiefnemers en oprichter van Stichting Pallium: "De stichting is opgericht in 2015 en helpt mensen in nood. Mensen die onder andere bekend zijn bij Vluchtelingenwerk of het NIM (maatschappelijk werk hh) kunnen gebruik maken van onze diensten en iets komen ophalen." Vrijwilligster Lieda Dekker vult aan: "Dat kunnen ook gescheiden mensen zijn die niet veel te makken hebben. Voor hulp konden inwoners uit de regio Maas en Waal naar Tiel maar dat is vaak geen optie. Vanuit de hartenwens van mensen uit ons gebied zijn we daarom hier begonnen."

Naast Van Ooijen en Dekker zetten Lieke van Heck, Ineke van de Geijn, Riek van Gelder, Suze Herregraven, Berteke van Kaauwen en Jori van Beuningen zich als vrijwilliger in om de stichting te ondersteunen. De naam is afkomstig uit de Bijbel. Van Ooijen: "Pallium is een jas of soort mantel. De Bijbel vertelt het verhaal dat Sint Maarten zijn mantel doormidden sneed en deze verdeelde onder de armen. Wij vonden dat dit dicht bij ons gevoel stond en wat we willen betekenen voor de mensen uit Maas en Waal." Stichting Pallium werkt nauw samen met stichting Tweede Kansje uit Nijmegen. De stichtingen wisselen kleding en speelgoed uit.

Op de locatie aan de Waalbandijk mag de stichting gratis gebruik maken van het pand van de firma Th. van den Bosch. Van Ooijen: "We moeten aan de Waalbandijk tijdelijk stoppen met de inname van spullen vanwege ruimtegebrek. Er zijn heel veel mensen die ons willen helpen met goede spullen. Daar zijn we enorm blij mee. Het is nog wel mogelijk om kleding en speelgoed in te leveren op de Saarskampen 16 in Wamel. Daar wordt het tijdelijk opgeslagen totdat we meer ruimte vinden. In de toekomst zal misschien naar een groter pand gezocht worden met meer opslagruimte." Dekker: "Sinds we gestart zijn, hebben we veertig gezinnen mogen helpen. Dat is enorm dankbaar. We verwachten dat in het najaar meer mensen ons weten te vinden.' Van Ooijen: 'Veel Maas en Walers durven niet op ons af te stappen. Vanwege trots en schaamte. Dat is jammer. Zij hebben de hulp hard nodig en wij werken er hard aan om hun vertrouwen te winnen."

Voor meer informatie: tel 0487-501694 of 06-12428723.

Reageer als eerste
Meer berichten