Logo maasenwaalkanter.nl


'Het zijn allemaal Balgoyse minse'

Balgoy - Balgoy nam afgelopen weekend een voorschot op Open Monumentendag met de presentatie van het boek 'Boeren, burgers en buitenlui' van Piet van Erp. In de gemeente Wijchen zijn op 9 en 10 september tientallen activiteiten, maar uitgerekend dan is het Balgoyse kermis en is bijna het hele dorp in de danstent te vinden.

De stadsomroeper van vroeger is vervangen door Facebook en een blog. Met hetzelfde effect: Piet van Erp uit Balgoy laat van zich horen en tientallen mensen komen naar de Oude Toren voor zijn boek en een wandeling langs markante plekken. De huidwetenschapper woont sinds 1992 in het dorp en buigt zich al jaren over de geschiedenis. Met de andere leden van Heemkundekring Pagus Balgoye, want Piet houdt van samen en delen. Niet toevallig is de opdracht op de eerste bladzijde van zijn boek: Aan de Balgoyse minse.

Er wonen nu zo'n 700 mensen in Balgoy. Of Balgoij. "Het mag allebei, maar ik heb een voorkeur voor de y", zegt Van Erp. Waarom? "Omdat hij anders met ons te doen krijgt", lacht Rikie Peters van de Heemkundekring. "Wij leerden op school al dat het Balgoy is. Zo hoort het, ook al staat er Balgoij op de blauwe gemeenteborden."

"Je proeft dat hier is gewerkt, gelachen en gehuild", aldus Piet, gezeten aan de picknicktafel bij de toren. "Dit is geen leeg, doods gebouw, het restant van de kerk die er ooit stond; het leeft door de mensen van toen en nu." Geboren in Geffen en officieel geen Balgoyse mins, voelt hij zich hier thuis."Ik denk dat ik ze snap." Zijn boek verhaalt over mensen als de familie Jans, bewoners van een grote boerderij midden in het dorp. "Het boeren zit ze in de genen." Over burgers die elkaar treffen in de harmonie en bij het 2 jaar oude Mariakapelletje. Heel bewust ging het eerste exemplaar naar buitenlui die pas 5 weken in het dorp wonen. "Om ze te laten voelen dat ze welkom zijn en te betrekken bij de gemeenschap. Heel belangrijk voor de leefbaarheid." Van Erp doet graag wat hem in het Brabantse land met de paplepel werd ingegoten: buurten! Even overleggen over wie er koffie schenkt bij de boekpresentatie kan hij niet. "Dat werd al gauw vijf kwartier en wat denk je, ik hoorde weer wat nieuws." Toch schrijft hij niet altijd alles op. "Uit respect; geschiedenis stopt niet, een familieverhaal uit het verleden heeft invloed op de nazaten die nu in het dorp wonen."

De wandeling langs 8 hoofdstukken uit 'Boeren, burgers en buitenlui' (ook het thema van het Monumentenweekend) is komend weekend nog te maken. Er staan borden met tekst en uitleg.

openmonumentdag.nl, balgoyseminse.blog

Reageer als eerste
Meer berichten