Logo maasenwaalkanter.nl


De familie Teunissen is er helemaal klaar voor. "In Abersland klinkt zaterdag 'Happy Halloween' aan de deuren, da's toch vriendelijker dan 'je snoep of je leven'."
De familie Teunissen is er helemaal klaar voor. "In Abersland klinkt zaterdag 'Happy Halloween' aan de deuren, da's toch vriendelijker dan 'je snoep of je leven'."

'We gaan iemand 'leuk' bang maken'

Wijchen- Halloween, de dag waarop kinderen verkleed langs de huizen gaan en bewoners laten kiezen tussen een plagerijtje (trick) of iets lekkers (treat), is allang niet meer voorbehouden aan Ierland, de Verenigde Staten of Canada. De griezel-feestdag wordt elk jaar populairder in Nederland. Thijs en Patricia Teunissen uit Wijchen zetten een evenement op Facebook: trick or treat in de Abersland. En dat hebben ze geweten…

"Het bericht spreidde zich als een olievlek over Wijchen uit", aldus Thijs, "we kregen veel respons uit andere wijken. Leuk, maar we willen ons Halloween-feestje klein en gemoedelijk houden en echt voor kinderen uit Abersland." Het stel woont zo'n 10 jaar in de buurt. Vorig jaar was er op kleine schaal Halloween, dit jaar voor het eerst voor de hele wijk. Thijs en Patricia hebben huis-aan-huis een brief verspreid; wie het spookje in de brief uitknipt en zichtbaar ophangt geeft aan: ik doe mee! "Zo weten we precies waar we kunnen aanbellen voor trick or treat."

Halloween, van oorsprong een Keltische feest waarbij de bevolking probeerde de doden af te schrikken met maskers, is ook in Nederland doorgedrongen. Was er eerder al een Halloween-opleving onder studenten, nu is het 'de Harry Potter-generatie' die het feest omarmt, is de verklaring van oud-directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

Voor Thijs is Halloween een feest waarbij kinderen iedereen mogen laten schrikken. "Maar wel leuk en gezellig, we gaan niemand bang maken." Zijn zoon en dochter van 3 en 5 zijn al weken in de ban van Halloween, hun kostuums zijn bekend: Daan is vampier, Kim een skeletmeisje. Verkleden is niet verplicht, maar wel zo leuk, zegt Thijs. "We verzamelen zaterdag bij basisschool de Boskriek en gaan dan via het bos de wijk in. In kleine groepjes, zodat alle huizen die meedoen (en waar lekkernijen klaarstaan) aan de beurt komen." De ondernemers in Wijchen centrum spelen zondag 29 oktober in op Halloween. Tijdens de koopzondag kunnen kinderen in de marktpromenade pompoenlichtjes knutselen, er lopen heksen rond en op het Halloweenplein kun je onder meer skelet-sjoelen, hoofd werpen en heksenhoed gooien. In de bibliotheek Wijchen kunnen kinderen van 8-12 jaar maandag 30 oktober een Halloween stripworkshop volgen; met foto's en tekst maak je je eigen verhaal.

In Abersland klinkt zaterdag tussen 18.00 en 21.00 uur 'Happy Halloween' aan de deuren; "da's toch vriendelijker dan je snoep of je leven", lacht Thijs. Zijn advies voor de andere Wijchense wijken: "het is echt leuk om zoiets zelf te organiseren; het rondbrengen van de brieven is het meeste werk, de rest wijst zich vanzelf."

Nieuwsoverzicht

Meer berichten