Dorien maakt voor haar gasten enthousiast reclame voor Wijchen en omgeving: “Wijchens groene omgeving, de fietspaden en natuurlijk hagelslag op brood, dat valt woningruilers echt op!”
Dorien maakt voor haar gasten enthousiast reclame voor Wijchen en omgeving: “Wijchens groene omgeving, de fietspaden en natuurlijk hagelslag op brood, dat valt woningruilers echt op!”

Huis uitruilen met de hele wereld

Wijchen/Alverna - De kerstvakantie zit er nog niet eens op, maar veel mensen denken al aan de zomer. Januari is traditioneel de maand van vroege vakantieboekingen. Dorien te Pas uit Alverna doet het anders. Zij ruilt haar huis met mensen uit de hele wereld.

"Wil je koffie uit een cafetière, percolator of gewoon opschenkkoffie?". Alleen al die keuze geeft aan dat hier regelmatig mensen van allerlei komaf logeren. De schuur vol bewaarde fietsen –van heel klein tot groot- ook, net als de briefjes met aanwijzingen. Er logeerden al 18 gezinnen uit heel Europa en binnenkort ook Amerika in de hoekwoning aan de rand van Alverna. "Wij tonen Maas en Waal zoals het niet in de reisgidsen staat, plekken die mensen anders niet zouden zien", aldus Dorien.

Zelf had ze ooit iets gelezen over woningruil in de vakantie. "Ik knip alles uit wat ik interessant vind. We gingen altijd fietskamperen, maar in 2015 hadden de kinderen daar geen zin meer in. Zullen we huizen ruilen, stelde ik voor".

Het ging hard. Op maandag het idee, dinsdag foto's op de website van huizenruil.com en vrijdag al was er een ruil met een Spaans gezin. "Zij naar Alverna, wij in hun huis in Barcelona". Het was de eerste van vele ruilen. "Het is een feest, nieuw huis, boeken, spelletjes, kruiden. Een heel andere vakantiebeleving".        

Dorien maakt enthousiast reclame voor Wijchen en omgeving. "Maar anderhalf uur rijden van Amsterdam, voor veel reizigers geen afstand. Er is hier zó veel, ik verwijs naar de molen, speeltuin de Blije Dries, naar de Diervoorde voor kaas en het biljart van zaal Verploegen". Maar ook: waar kun je kersen kopen, zo van de boom en waar is een leuke markt?" Zelf kijkt ze daardoor met andere ogen naar haar omgeving. "We zitten vlakbij de oudste stad van Nederland, vennen, bossen, rivieren, het Market Garden-gebied, geweldig!"

"We enjoyed very much the walks around your house in Alverna and the swimmingpool of Wijchen", vermeldt haar gastenboek.

Dorien herkent het. "Het voelt of je ergens woont. Je leert in Parijs de buren kennen, bezoekt in Lübeck de bakker om de hoek. Het kost je een tank benzine en je bent al 'thuis' op een Zweeds eiland. En ja, er wonen vreemden in je huis, maar jij bent ook in hún huis." Het heeft Dorien een belangrijke les geleerd: "De goedheid van de mensen, het vertrouwen. En het besef: de wereld is wél oké, ook al hoor je zoveel negatiefs…"

Tijdens de Vierdaagse woont Dorien met haar gezin in een huis in Nijmegen (aan het parcours) en logeert een familie uit Florida in Alverna (ook vlakbij de route). "We lopen dan even bij ze binnen om te rusten, hoe leuk is dat!"

www.huizenruil.com

Meer berichten