Informatie, ontspanning, activiteiten of gewoon ontmoeting, overal is ruimte voor in Odensehuis Animi Vivere, weet  Loesan Peters.
Informatie, ontspanning, activiteiten of gewoon ontmoeting, overal is ruimte voor in Odensehuis Animi Vivere, weet Loesan Peters.

Inloophuis voor (jong) dementerenden

Wijchen - "Als je op relatief jonge leeftijd de diagnose dementie krijgt, zet dit je wereld totaal op zijn kop." Een diagnose die volgens Loesan Peters van Odensehuis Animi Vivere veel vragen en onzekerheden oproept en soms zelfs gevoelens van schaamte oplevert. "Daarom bieden wij een vertrouwde en laagdrempelige plek waar iedereen terecht kan met zijn vragen, activiteiten kan ondernemen of gewoon in gesprek kan raken met lotgenoten, partners, kinderen et cetera."

"Het Odensehuis Animi Vivere is een regionaal inloophuis voor mensen met geheugenverlies of beginnende dementie en hun naaste(n), specifiek gericht op jonge mensen", vertelt Loesan. Het inloophuis opende pas afgelopen mei zijn deuren aan de Herenstraat 16 in Wijchen, maar heeft nu al zijn functie bewezen. "Er blijkt ontzettend veel behoefte aan te zijn binnen deze doelgroep."

Iets wat ook de gemeente Wijchen erkent wat blijkt uit de incidentele waarderingssubsidie van 10.000 euro die onlangs aan het Odensehuis is toegekend. "Geld dat wij ontzettend goed kunnen gebruiken aangezien we voor ons voortbestaan afhankelijk zijn van subsidies en eigen bijdragen van bezoekers." Dankzij dit geld kunnen de vrijwilligers die het Odensehuis draaiende houden ervoor zorgen dat zijn vier dagen per week - dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur - een veilige en vertrouwde plek bieden voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Regio

"We zijn er overigens niet alleen voor mensen uit Wijchen, maar voor de hele regio. En zeker ook voor mantelzorgers die met vragen zitten of gewoon een praatje willen maken. Kom wanneer het je uitkomt en blijf zolang je wilt, alleen of samen. Niets hoeft bij ons en alles mag, maar net waar je behoefte aan hebt: informatie, ontspanning, activiteiten of gewoon ontmoeting."

Hoewel ze nu wekelijks al redelijk wat bezoekers ontvangen, mag dat aantal volgens Loesan nog flink groeien. "Daarom is het ook zo belangrijk dat er meer bekendheid wordt gegeven aan ons bestaan."
Maar ook aan de complexiteit van jonge mensen met dementie mag meer aandacht worden geschonken. "Er is nog te weinig over bekend. Want nee, je leven stopt niet bij die diagnose, je kunt immers nog van alles en ook daar zijn wij voor. Denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. En weten dat je niet de enige bent die dit overkomt."
Voor meer informatie kijk op de website:

www.animivivere.nl

Meer berichten