Logo maasenwaalkanter.nl


De Zilveren Erepenning voor de 100-jarige ZRMV  De Batavier. Vlnr: burgemeester Verheijen, voorzitter Theo Thurlings en oud-voorzitter Frank Jansen. (Foto: Rob Maartense)
De Zilveren Erepenning voor de 100-jarige ZRMV De Batavier. Vlnr: burgemeester Verheijen, voorzitter Theo Thurlings en oud-voorzitter Frank Jansen. (Foto: Rob Maartense)

De Batavier 100 jaar

Nifrtik - Hoog water in de Maas bij Niftrik. Niet zo lang geleden zou met het stijgen van het water ook de onrust bij de mensen van De Batavier toenemen. Hoog (én laag) water betekende in het verleden vaak schade. Maar de 100-jarige zeil-, roei- en motorbootvereniging ging met de tijd mee. Het meubilair in het clubhuis hoeft niet meer omhoog gezet te worden, doet een golfbreker z'n werk en ziet de club niet alleen een groeiend aantal leden en passanten maar ook een nieuwe haven met ruim 300 ligplaatsen en moderne faciliteiten.

Door Corine van Dijk 

Voorzitter Theo Thurlings kent z'n geschiedenis. Met het jubileumboek van De Batavier op schoot vertelt hij hoe Nijmeegse notabelen in de Eerste Wereldoorlog de vereniging oprichtten. De Waal was een onstuimige rivier, de verkeersbrug nog niet gebouwd. Van de toenmalige Bovenhaven verhuisde De Batavier naar 't Meertje in Nijmegen. Toen dat verzandde en de rivier steeds drukker werd, week de club uit naar de afgesneden Maas-arm in de Loonse Waard in Niftrik. Om er nooit meer weg te gaan.

"Als je 100 jaar bestaat ben je niet de jongste", aldus Thurlings. Veel leden zijn dat ook niet, maar dat belet ze niet om zelf stevig aan te pakken bij de havenvernieuwing. "Mensen van dik in de 70 liggen op hun blote knieën in de modder en staan in het water te buffelen. Het tekent de saamhorigheid en gezelligheid en trekt ook nieuwe, jongere leden."

"We geven les, hebben vaarcursussen, wedstrijden, lezingen en een jaarlijkse populaire snerttocht. Het jeugdzeilen groeit, net als het sloeproeien. Er worden mensen speciaal lid voor onze sloep 'de vrouwe Marianne'."

Thurlings kijkt uit naar de 'hijsdag' komend voorjaar; een kraan tilt de boten het water in, een nieuw seizoen begint. "Op het water ziet de wereld er compleet anders uit. Als je van Niftrik naar Batenburg vaart beleef je alles heel anders dan in je auto op de dijk."

Hij ziet zichzelf als 'mooi-weer-zeiler', gaat er bij windkracht 6 niet meer op uit. Vroeger wel, zoals die keer toen z'n herdershond door de harde wind overboord sloeg. Hij keerde z'n boot en wist het dier - "ik had maar één kans"- aan boord te hijsen. Lachend: "Zie ik me nu niet meer doen."

De voorzitter zag de afgelopen jaren veel veranderen op het water. "Je hoort elkaar te helpen en de regels te kennen, in sluizen bijvoorbeeld. Maar steeds meer mensen kennen de etiquette niet, het is afstandelijker geworden. Het is wel water-spórt, zo hoor je je ook te gedragen."

In De Batavier heeft hij alle vertrouwen. "We zijn financieel gezond, minder afhankelijk van de voortdurende strijd tegen de elementen, de vereniging leeft weer: we zijn klaar voor de volgende 100 jaar!"

Meer berichten

Shopbox