Wilma de Joode met Aimee waarvoor zijn nog een nieuw thuis zoekt. (Foto: Anne-Bregtje Schelfhout)
Wilma de Joode met Aimee waarvoor zijn nog een nieuw thuis zoekt. (Foto: Anne-Bregtje Schelfhout)

Werk in asiel 'meestal geen feestje'

Maas en Waal - "Het positieve van dit werk zijn de plaatsingen van dieren bij een nieuw baasje die goed gaan. Dat zijn de mooie dingen. Zoals Murdock, een kruising Stafford/Shar-Pei, die dit jaar na zeven jaar asielleven eindelijk succesvol werd geplaatst. Het is bijna gek dat hij er niet meer is, hij was zo relaxed hier. Maar dit werk is meestal geen feestje, je komt dagelijks schrijnende gevallen tegen."

Wilma de Joode is al negen jaar beheerder van Dierenopvangtehuis Bommelerwaard aan de Steenweg in Bruchem. Naast een leidinggevende dierenverzorger, Monique Veldstra, werken er vrijwilligers en stagiaires, dagelijks drie tot vijf mensen. Het asiel is er in de eerste plaats om zwerfhonden en zwerfkatten op te vangen uit de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel. De zwerfdieren worden gebracht door particulieren, politie, dierenartsen of dierenambulance. In de tijd dat een zwerfdier in het asiel verblijft, krijgt het onder meer goede voeding en verzorging, een warm en veilig onderkomen en medische verzorging (door een aan het asiel verbonden dierenarts). "Mijn taken zijn breed en eigenlijk te veel om op te noemen", vertelt Wilma de Joode. Van het aannemen van dieren, het plaatsen van dieren, de public relations, dieren naar de dierenarts brengen tot het gesprekken voeren met stagiaires, mentoren van vrijwilligers en af en toe langs scholen gaan voor een presentatie over het asiel.

"Mijn drive is mijn passie voor dieren, zoals Aimee, een lieve poes van tien jaar die ik zo graag een nieuw baasje gun. Toch geeft mijn werk veel frustratie. Ik zie dat de maatschappij verhardt, dieren worden sneller afgestaan. Het zwerfkatten probleem is nog steeds niet onder controle, kattenaids is een opkomende epidemie. Mijn advies is aan iedereen om hun kat te laten steriliseren of castreren, om kattenaids tegen te gaan. Wat je ook ziet, is dat de dieren de laatste tijd steeds meer verwaarloosd binnenkomen en ze hebben vaker gedragsproblemen. Soms kom ik met hulpverleners bij mensen thuis waar het een grote chaos is en waar veel katten en honden lopen, waar de katten op tafel hun behoefte doen. Ik probeer dan die mensen zo ver te krijgen om wat dieren aan mij mee te geven of - als ze dat niet willen - deze mensen te helpen met het betalen van voer en dierenartskosten. En dan sta ik weleens voor de beslissing om dieren te laten inslapen, omdat ze heel ziek zijn of ernstige gedragsproblemen hebben. Dat vind ik zwaar. De lichtpuntjes zijn dan toch de dieren die een nieuw baasje hebben gevonden. Hopelijk vindt Aimee op de foto er gauw een."

Het Dierenopvangtehuis zoekt vrijwilligers Info: www.dierenasiel-bommelerwaard.nl.

Meer berichten