Deelnemer aan de Wijchense Reut 2017. Een deel van de Wijchense Reut is dit jaar prikkelarm. "Voor mensen die gevoelig zijn voor licht, geluid en beweging."
Deelnemer aan de Wijchense Reut 2017. Een deel van de Wijchense Reut is dit jaar prikkelarm. "Voor mensen die gevoelig zijn voor licht, geluid en beweging."

Carnaval in Wijchen

Wijchen - 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent'. Heel Nederland is in de ban van de tv-serie De Luizenmoeder en zingt mee met de Gebroeders Rossig uit Alverna. Ronnie, Sjonnie, Tonnie en Donnie aarzelden geen moment toen André van Duin 'Hallo allemaal' in De Wereld Draait Door zong, maar aangaf het niet op cd uit te brengen. Diezelfde avond nog doken de broers de opnamestudio in. Resultaat: een daverende nummer 1 carnavals-hit en landelijke aandacht. Uitgerekend in het Wijchens Joar…

'Samen zijn we sterk, Wijchen en z'n kerkdorpen' is het devies van Prins Ruud d'n Urste van het Urnerijk. In zijn gevolg van adjudanten en pages komen "vijf Wijchense puzzelstukjes bij elkaar." Carnaval wordt de komende dagen in de hele gemeente gevierd, van de Moaspruvers en Moaslanders in Niftrik en Balgoij tot de Woezikse Wozokotten, de Batenburgse Stadspompers en de Wurmensoppers in Hernen. En dan zijn er nog de Berendonckers, de Blauwkoppen en de Urnegravers. De prins van de Leemweg hoopt de rijke Wijchense historie terug te zien in de optocht.

Wijchen reageert inmiddels massaal op het succes van de Gebroeders Rossig. "Trots op Donnie en zijn broers", aldus zaal De Markies, waar de heren carnavalsdinsdag optreden. "Hoe gaaf is dit", reageert burgemeester Hans Verheijen, die zelf met het college van B&W de studio in ging om het carnavalslied 2018 op te nemen. "Wij mikken met onze hit op een plek vlak achter de Gebroeders", voegt wethouder Geert Gerrits er met een knipoog aan toe. Het lied is zondag te horen bij de sleuteloverdracht. "Als onze prins het tenminste goed vindt en het publiek ons een beetje steunt…" En de Gebroeders Rossig zelf? "We zitten in de gezelligste achtbaan en weten niet wanneer het stopt!"

"Carnaval is een feest voor iedereen", aldus het Urnekabinet, dat dit jaar een deel van de optocht prikkelvrij maakt. "Voor mensen die overgevoelig zijn voor licht, geluid en beweging is een bezoekje aan de optocht niet vanzelfsprekend." De organisatie controleert of het eerste deel van de Wijchense Reut zondag ook inderdaad prikkelarm is. Geen dance, house of zware bas en snoep niet gooien maar uitdelen. Nieuw is ook 'Schik op de Mert' op carnavalsdinsdag. Zes Wijchense horecabedrijven willen 's ochtends feestvierders naar het centrum trekken om te deinen op klanken van onder meer Leon Klaus en dweilorkesten. Om 11.11 uur is er een gratis ontbijtje.

Carnaval, veel nieuwigheden maar ook een feest van tradities: boerenbruiloft Paulusschool, carnavalsmis in Antonius Abt, zaterdagoptocht Batenburg, jeugdcarnaval Balgoij, het mooist versierde huis in Alverna en verbranding van Woeziks Jupke.

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten