Tijdens de Pronkzitting werd door een vijftal hippies het Brommers Kieken aangekondigd. Op de foto Arie Lennon, Henkie Henrixs, Haske Dylan, Armand Puinhoop en Wimke Zappa.
Tijdens de Pronkzitting werd door een vijftal hippies het Brommers Kieken aangekondigd. Op de foto Arie Lennon, Henkie Henrixs, Haske Dylan, Armand Puinhoop en Wimke Zappa.

De Braoiers slaan een nieuwe weg in

Beneden-Leeuwen - Carnavalsvereniging de Braoiers slaat een nieuwe weg in. Dit jaar geen boerenbruidspaar maar Brommers Kieken. "Het was tijd voor iets anders."

Na 23 jaar kwamen er steeds meer geluiden: de traditie van het boerenbruidspaar op de dinsdagmiddag van carnaval moest maar eens een face-lift krijgen. Hans Megens nam met een aantal actieve dorpelingen het initiatief: "Mensen waren het een beetje zat. Elk jaar hetzelfde riedeltje. Ze wisten het onderhand wel. Ook de organisatie had het wel een beetje gezien."

Carnavalsvereniging de Braoiers wilde zich hierover ontfermen maar wel vasthouden aan de visie: 'een carnaval organiseren voor álle leeftijden en doelgroepen'. Er werd gebrainstormd of het wel of niet door moest gaan. Of misschien wel op een andere manier. Megens kwam met het idee Brommers Kieken. "Het boerenbruidspaar is iets uit de jaren 50. In die tijd kwam de jeugd in opspraak en dat doet de jeugd nu weer. Tradities loslaten. Eind jaren 70 was de tijd van de vrije liefde. De jeugd kwam aan de macht. Het bracht ons in de flowerpower tijd. Bloemen in het haar, Dolle Mina's, wijde en fleurige kleding. Ook Beneden-Leeuwen veranderde in deze tijd."

Dit jaar strijden op carnavalsdinsdag vriendengroepen om de Lauwer Power stel 2018. Wie zich het leukst en origineelst presenteert, kan genomineerd worden door een vakjury. Megens: "Deze jury heeft de flower power tijd beleefd en weet als geen ander hoe dat was. Maar voordat je genomineerd wordt, moet de vriendengroep zich presenteren. Dit doen ze in een optocht met een vervoersmiddel in combinatie met kleding uit die tijd. Op het dorpsplein houden ze een pleidooi en vervolgens gaat de stoet naar Janssen Puinhoop. Daar worden drie groepen genomineerd. Deze groepen wijzen een on-echtkoppel aan die met een quiz over de jaren 60 en 70 strijden om de winst. De winnaar mag zich het Lauwer Power stel 2018 noemen en krijgen een leuke onderscheiding en prijzen."

De hele middag staat in teken van carnaval jaren 60 en 70 met rustige en wat zachtere muziek zodat de mensen ook nog wat kunnen kletsen. Megens: "We slaan een nieuwe weg in en hopen dat het aanslaat bij de mensen. Het is een gok. Het wil nog niet zeggen dat het slaagt maar de reacties tot heden zijn veelbelovend. We hopen dat mensen een jaarlijkse reünie willen houden tijdens deze middag. En dat hoeven niet alleen Leeuwense mensen te zijn."

Het is nog mogelijk om met een vriendengroep aan te melden. Vriendengroepen uit heel Maas en Waal zijn welkom. Inschrijven kan tot zaterdag 10 februari via info@braoiers.eu.

Meer berichten