Theo van Sommeren: "Het was heerlijk om de afgelopen jaren te werken aan goede voorwaarden voor het basisonderwijs."
Theo van Sommeren: "Het was heerlijk om de afgelopen jaren te werken aan goede voorwaarden voor het basisonderwijs."

Theo van Sommeren neemt afscheid van onderwijs

Maas en Waal - Na ruim 42 trouwe dienstjaren heeft Theo van Sommeren afscheid genomen van het basisonderwijs. "Ik ben dankbaar voor al die jaren dat ik met plezier voor de klas heb gestaan. En heel dankbaar voor de ontmoetingen met kinderen, ouders, collega's, conciërges en medewerkers van bedrijven."

Theo van Sommeren (65) is een begrip bij Stichting Samenwerkingsbestuur Primair Onderwijs Maas & Waal (SPOM) "Maar na ruim 42 jaar actief werkzaam geweest te zijn, is het mooi geweest."

Sinds 1975 staat Van Sommeren voor de klas van basisschool 't Geerke in Puiflijk: "Ik ben op vrijdag de 13e juni 1975 geslaagd voor de opleiding en de maandag daarna kon ik direct beginnen als invaller. Dit was twee weken vóór de zomervakantie. Na de vakantie mocht ik terugkomen en kreeg ik een vaste aanstelling. Sinds dag één heb ik genoten van de school, het team en de leerlingen. Later werd ik daar ook adjunct-directeur. Ik hield ervan om vaak te wisselen van groepen. Op deze manier blijft er uitdaging in het vak. Elke groep had zijn eigen charme, voor het begeleiden van kleuters was ik echter niet in de wieg gelegd." De groepen 3 en 8 gaven hem de meeste voldoening. "De één voorbereiden op lezen en schrijven en de ander voorbereiden op het voortgezet onderwijs."

In 2006 kreeg Van Sommeren een burn-out en werd een re-integratie-traject gestart op de Kubus in Druten. Hij nam in 2008 na 33 jaren afscheid van 't Geerke.

Het verdelen van de aandacht in de klas was niet altijd het makkelijkste onderdeel van het vak: "Wanneer een kind met een gedragsproblematiek alle aandacht opeiste, voelde ik me schuldig naar de andere leerlingen toe en vond dat zij tekort kwamen. Hiervan heb ik vaak wakker gelegen. Natuurlijk staat het kind centraal in het onderwijs, maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend."

"Ik heb in al die jaren veel leerlingen en even zoveel ouders voorbij zien komen. In groep 8 dien je advies te geven. Ik heb geen glazen bol en dat zei ik ook regelmatig tegen de ouders. Soms zit je er naast, maar vaak was het goed."

Het is volgens Van Sommeren belangrijk om het kind zijn eigen tempo en weg te gunnen. "Gun het kind rust en tijd om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk komen bijna alle kinderen op de juiste plek in de maatschappij terecht. Soms spreek ik oud-leerlingen die via hun eigen pad gekomen zijn waar ze willen zijn en waar ze gelukkig zijn."

Van Sommeren nam in 2015 afscheid van het lesgeven en ging verder gegaan met bovenschoolse taken op het bestuurskantoor: "Voornamelijk huisvesting en arbo-zaken. Het was heerlijk om de afgelopen jaren te werken aan goede voorwaarden voor het basisonderwijs."

Op 31 januari heeft Van Sommeren afscheid genomen van het vak: 'Ik heb heel veel mooie en bijzondere dingen mee mogen maken en heb verhalen genoeg om een boek vol te schrijven. Eén van die bijzonder voorbeelden is het verhaal van de tweejongens die tijdens de verbouwing van 't Geerke in 1994 bij mij de klas inkwamen met de mededeling: 'Kijk eens, meneer Theo, een dood vogeltje…..' Ik schrok enorm. Ze hadden een handgranaat in hun handen, gevonden in de berg uitgegraven zand achter de school. De gealarmeerde politie zette meteen de weg af en de EOD bracht de granaat tot ontploffing achter De Lier. Het zand spoot tot boven de sportzaal…."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten

Shopbox