Logo maasenwaalkanter.nl


Maasheggenvlechters Rudie van Haren (links) en Richard van den Boogaard. "De heggen zijn belangrijk voor landschap, dieren, planten én toeristen." (Foto: Corine van Dijk) 
Maasheggenvlechters Rudie van Haren (links) en Richard van den Boogaard. "De heggen zijn belangrijk voor landschap, dieren, planten én toeristen." (Foto: Corine van Dijk) 

'Inburgeren' door heggen vlechten

Balgoij - Nederland is in de ban van schaatsen en de Olympische Spelen, maar Balgoij maakt zich op voor een heel ander kampioenschap. De Ballegoijse kampioenschappen Maasheggenvlechten naderen (4 maart) en een week later het NK in het Brabantse Oeffelt. Komend weekend oefenen de vlechters nog, het seizoen zit er bijna op. "In de winter werken, in de zomer genieten."

Rudie van Haren en Richard van den Boogaard van de werkgroep Maasheggen Balgoy weten waar ze het over hebben. Een rit door hun 'durpke an de Moas' leert dat ze precies weten waar de Maasheggen staan. Hoe meer je kijkt hoe meer je zelf ook ontdekt; ineens zie ik overal in het landschap groene linten, variërend van geknipte en geschoren heggen tot hoge, brede struwelen. Sinds mensenheugenis bepalen heggen van onder meer mei- en sleedoorn het landschap op de grens van Gelderland, Brabant en Limburg. De dichte heggen van doornenstruiken waren ideaal als veekering, maar hielden ook indringers buiten, zo wil het verhaal. "Julius Ceasar schreef er al over", lacht Rudie van Haren, "z'n leger kwam maar moeizaam vooruit." Richard vult aan: "Als zo'n grote prikstruik goed gevlochten is kom je er echt niet doorheen."

De komst van prikkeldraad, maar ook de ruilverkaveling veranderde veel. Het aantal heggen en het onderhoud nam af. "Een paar jaar geleden waren er veel klachten in Balgoij over de slechte staat van de Maasheggen, het was een rommeltje", vertelt Rudie. De Stichting Maasheggen Balgoy ging letterlijk aan de slag: inventarisatie, onderhoud, beheer en overleg met boeren en landeigenaren, maar ook instructie en vlechtcursussen. "Inmiddels krijgen we regelmatig complimenten", aldus Richard, zichtbaar trots. "Fiets in het voorjaar maar eens over de Herreweg, dan zie je mooie, volle heggen."

De werkgroep telt 15 tot 20 vrijwilligers, die met name in de winterperiode werken. "Half maart begint het vogelbroedseizoen." De leden wonen in Balgoij, Wijchen en Nederasselt, maar er komt ook regelmatig iemand uit Soest helpen. "We eten samen, er is tijd voor een praatje; goed voor de saamhorigheid."

De Maasheggen zijn niet alleen kenmerkend voor het landschap, maar ook belangrijk voor flora, fauna én toeristen. De werkgroep draagt graag kennis van het oude ambacht over, zeker tijdens de Ballegoijse Kampioenschappen. De wedstrijd is voor inwoners zelf, "maar natuurlijk mag iedereen komen kijken. En als je laarzen en een snoeischaar meeneemt mag je het ook proberen." Tijdens carnaval is er flink gelobbyd onder nieuwe inwoners van het dorp. "Meedoen is een inburgeringscursus!"

www.maasheggenbalgoy.nl.

(Tekst: Corine van Dijk)

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten