De finalisten van het Wijchens kampioenschap voorlezen. Winnares Pien (met roos) wordt geflankeerd door Dries Kocken, Ellen  Poos, Merel van Haren, Sophie Smits en Leon Bardoel.
De finalisten van het Wijchens kampioenschap voorlezen. Winnares Pien (met roos) wordt geflankeerd door Dries Kocken, Ellen Poos, Merel van Haren, Sophie Smits en Leon Bardoel.

Pien voorleeskampioen Wijchen

Wijchen - Pien Reuvers (11 jaar) van basisschool De Viersprong is de kersverse Wijchense voorleeskampioen. Enthousiast bracht ze afgelopen zaterdag 'Meneer Stink', de hoofdpersoon uit het boek van David Walliams tot leven. Zijn geur was in de bibliotheek van Wijchen bijna te ruiken….

"Ik had het niet verwacht! Echt niet, echt niet!" Kort nadat jury-voorzitter Henry Verharen haar tot winnaar heeft uitgeroepen, blijft Pien het maar herhalen. Een beetje beduusd neemt ze de felicitaties van haar ouders en broer Gijs in ontvangst, maar al gauw geeft ze een interview, gaat op de foto en overlegt met Koen Logtens van theaterschool Hakoena. Ze krijgt van hem een uur voorleestraining cadeau, zodat ze nog beter wordt. Want na de regionale finale wacht hopelijk de provinciale en wie weet de landelijke wedstrijd op 23 mei.

De beste voorlezers van zes Wijchense basisscholen stonden zaterdag in de finale. Met fans uit Bergharen, Balgoij, Alverna en Wijchen zelf kwamen de kampioenen van De Speelhoeve, Roncalli, Wingerd, Antoniusschool, 't Palet en de Viersprong naar de bieb. Voorlezen is best moeilijk, vertelt Pien: "Als je gewoon leest, beleef je het zelf in je hoofd, maar nu moet je het ook het publiek laten beleven." Bovendien is er een driekoppige jury die op heel veel zaken let: duidelijk en rustig spreken, juiste klemtonen, verstaanbaarheid, stemgebruik, geen toneelspel en goed contact met het publiek. "Bij Pien kwam alles bij elkaar", aldus de jury.

De Nationale Voorleeswedstrijd beleeft dit jaar de 25e editie. In totaal deden zo'n anderhalf miljoen kinderen uit de groepen 7 en 8 mee als kandidaat of luisteraar. Twee keer eerder stond een Wijchense voorlezer in de landelijke finale. Pien heeft nu de eerste hobbels genomen. Ze is al kampioen van haar school en gemeente en binnenkort staat ze in Tiel in de regionale finale. "Op 14 maart al!", schrikt ze, maar Martin Bergsma van de bibliotheek stelt haar gerust: "Je mag hetzelfde boek en hetzelfde fragment gebruiken."

Pien houdt van spannende boeken. "Als ik een leuk boek heb is het net of ik het allemaal zelf meemaak." 'Meneer Stink' is het verhaal van het meisje Chloe dat bevriend raakt met een zwerver. Ze laat hem stiekem in hun schuurtje wonen, maar dan blijkt dat de zwerver een geheim heeft…
Stoppen met lezen is vaak moeilijk, zegt Pien. "Ik mag 's avonds een half uur lezen, maar dat wordt al snel meer. Als m'n ouders naar boven komen doe ik gauw het licht uit." Om er lachend aan toe te voegen: "en daarna weer aan." Nu feest vieren? "Ik denk dat oma wel frietjes bakt", zegt haar moeder. En dan op naar de volgende ronde, toi toi toi!

Meer berichten

Shopbox