Tijdens NLdoet kunnen mensen zich op allerlei manieren belangeloos inzetten. Zo werd vorig jaar een deel van het nieuwe schoolplein van de Gravin van Rechterenschool in Appeltern aangelegd.
Tijdens NLdoet kunnen mensen zich op allerlei manieren belangeloos inzetten. Zo werd vorig jaar een deel van het nieuwe schoolplein van de Gravin van Rechterenschool in Appeltern aangelegd. (Foto: Wouter de Vries)

NLdoet in de regio

Maas en Waal - Vrijwilligers door heel Nederland komen vrijdag en zaterdag in actie voor de vrijwilligersactie NLdoet. Ook in de regio Druten en Wijchen steken mensen op allerlei manieren de handen uit de mouwen. Van zwerfafval opruimen en dekentjes naaien tot speelgoed repareren en klinkers leggen.

Zo wordt zaterdag het broedgebied Rijswaard bij Batenburg afvalvrij gemaakt. Belangrijk, want vogels gebruiken de uiterwaarden als broed- of eetplek in hun tocht naar het noorden. "Ze zien afval aan voor voedsel en krijgen de troep dan binnen", zegt Bas Wieringa. Voor het vijfde jaar op rij coördineert hij deze klus. "We komen van alles tegen: schoenen, snoeppapiertjes, flessen en vlaggen van boten. Soms zelfs tuinstoelen en autobanden. Veel spoelt aan tijdens hoogwater in de Maas." Wieringa verwacht een man of dertig. "Zo helpen de senioren van de Soroptimistclub mee en gaat een andere groep snoeien in het gebied. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier."

Troostende stof naaien
In Druten wordt vrijdag hetzelfde doel nagestreefd, maar dan met de naaimachine. Vrijwilligers gaan in Activiteitencentrum Jadoen voor het tweede jaar op rij Droomdekentjes naaien, haken of breien voor stichting de Regenboogboom. De dekentjes zijn bedoeld als troost voor kinderen die voor een uitdaging staan, bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. "Het geeft ze een ongelofelijke boost", zegt klusoprichter Antorita Siegers-Merx. Bijzonder aan deze editie is dat er kroontjes in de stof worden verwerkt voor de opening van het Utrechtse Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in mei door de koning en koningin. "De eerste 200 patiëntjes krijgen een dekentje. Het geeft zoveel voldoening om te zien hoeveel energie een kind krijgt van een stuk stof dat door jouw naaimachine is gegaan."

Speelgoed opknappen

Ondertussen wordt in Wijchen speelgoed weer als nieuw gemaakt. De Speelotheek in het Paschalishonk nodigt vrijwilligers zaterdag uit om bij het speelmateriaal hier en daar een schroefje aan te draaien of het een schrobbeurt of een nieuw likje verf te geven. "We doen voor het eerst mee met NLdoet", zegt klusaanbieder Inkie Goijer van de Speelotheek Wijchen. "We zitten in een oud klaslokaal dat tot de nok toe gevuld is met speelgoed. Van leerspeelgoed voor peuters tot Playmobil, puzzels, bordspellen en skelters. Het wordt intensief gebruikt door mensen uit de hele regio, dus er gaat wel eens wat stuk."

Blubber betegelen

Dat geldt ook voor Sportterrein Kremershof in Deest. Iedereen is zaterdag welkom om allerlei reparatie- en onderhoudsklussen te verrichten op het terrein van Tennisvereniging Deest. Ook hier wordt voor het eerst meegedaan, want er is genoeg te doen, zegt secretaris en penningmeester Tonny Janssen. "De weg naar de velden is één blubberig zandpad. Dat willen we verharden met zo'n 80 vierkante meter aan klinkers." Dit is niet alleen handig voor de vijftig vrijwilligers die de tennisvereniging runnen, ook als er onverhoopt een ambulance moet komen kan deze dichter bij de velden komen. Daarnaast kunnen mensen de kozijnen van het clubhuis schilderen, verlichting aanbrengen en onkruid verwijderen. Tonny: "We zijn maar een kleine club met weinig middelen, maar doen veel voor de jeugd in het dorp, zoals gratis tennislessen. We kunnen alle hulp dus goed gebruiken!"

Ook meehelpen?

Mensen die ook willen helpen bij deze en diverse andere vrijwilligersactiviteiten in de regio kunnen zich aanmelden via de site www.nldoet.nl. Een klus zoeken kan op plaats, gemeente of postcode.

Meer berichten

Shopbox