Erik Peters met het bordje dat verwijst naar zijn tijdelijke werkplek: woensdag 21 maart neemt hij weer zitting achter de tafel van het stembureau in Dreumel. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Erik Peters met het bordje dat verwijst naar zijn tijdelijke werkplek: woensdag 21 maart neemt hij weer zitting achter de tafel van het stembureau in Dreumel. (Foto Hanneke Hoefnagel)

Koffie drinken en stemmen tellen

Dreumel - Erik Peters gaat woensdag 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zeker stemmen. En hij zal heel veel mensen hun stem zien uitbrengen. Geen wonder want hij zit achter de tafel van een stembureau in Dreumel. "Hoe drukker, hoe leuker."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag 21 maart. Voor het zover is, zijn er tientallen werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Eén daarvan is het voorbereiden van de stemlocaties. Erik Peters (50) is al jaren te vinden in stembureau Sint Barbara in Dreumel.

Peters is sinds 2013 actief betrokken bij de politiek: "Het eerste jaar heb ik stage gelopen en een beetje gesnuffeld. In 2014 ben ik gekozen tot raadslid voor de partij uit Dreumel. Vanaf 2013 help ik mee op het stembureau."

Of het nu de Tweede Kamer verkiezingen, de Provinciale verkiezingen, het Oekraïne referendum of de gemeenteraadsverkiezingen zijn, Peters vindt de dag op het stembureau een gezellige dag. "Het is een hele drukke dag maar deze vliegt voorbij. Hoe drukker het is, hoe leuker het is. Je denkt veel mensen te kennen, maar als je daar zo'n hele dag zit, blijkt wel dat je heel veel mensen nog niet kent. Ik zit in zorgcentrum Sint Barbara en het is altijd gezellig om even te kletsen met de bewoners en een kopje koffie te drinken."

De vrijwilligers van het stembureau wacht een lange dag. Ze dienen om 07.00 uur aanwezig te zijn om alles klaar te zetten zodat de mensen - als om 07.30 uur de stembureaus opengaan - direct kunnen gaan stemmen. "Zodra de stembureaus open gaan, druppelen de stemmers binnen. Eerst komen de mensen die een baan hebben. Tussen acht en negen uur zijn het vervolgens vooral ouders die hun kinderen net naar school hebben gebracht. Tot vijf uur in de middag komen vooral de gepensioneerde mensen binnen en in de avonduren komen de bouwvakkers, jongeren met hun ouders en mensen die overdag geen tijd hadden om te stemmen."

Zodra om 21.00 uur het stemlokaal gesloten wordt, worden de stemmen geteld. Peters: "Uiteraard moeten ook wij stemmen tellen maar tussendoor houden we ook al een telling. Per vijftig stemmen wordt er een controle uitgevoerd. Als er dan een fout blijkt te zijn (bijvoorbeeld meer of minder stemmen dan het aantal ingeleverde stempassen red.) is deze eerder te achterhalen en mogelijk te corrigeren." Rond 22.00 uur wordt in het gemeentehuis de uitslag bekendgemaakt. "Altijd spannend! In mijn geval, ik krijg te horen hoeveel stemmen en zetels mijn partij heeft gekregen maar ook hoeveel stemmen ik persoonlijk hebt gekregen. Daar kijk er elke keer weer naar uit."

Meer berichten

Shopbox