Martijn van Zon aan het werk in de tingieterij.
Martijn van Zon aan het werk in de tingieterij.

Kampioensschaal komt uit Alphen

Alphen - 't Oude Ambacht is een tingieterij in Alphen, gespecialiseerd in het maken van unieke tinnen geschenken. Van speldjes tot de kampioensschaal van het eredivisie voetbal. Martijn van Zon (36) liep al sinds zijn elfde levensjaar rond in de tingieterij van zijn oom Ties en tante Corry. "Ik ben begonnen met het vegen van de vloeren en een beetje opruimen. Ik kreeg er toen vijftig cent voor."

"Dat opruimen en vegen heb ik lange tijd gedaan, tijdens vakanties en in mijn vrije tijd. Ik was meer in de gieterij te vinden dan thuis. Mijn tante en oom vertelden wel dat ik een opleiding moest gaan doen en ik heb de HBO opleiding werktuigbouwkunde in Den Bosch gevolgd."

Na zijn studie bleef Van Zon betrokken bij het bedrijf van mijn oom en tante en was sinds 2005 in loondienst. "Ergens hadden we gesprekken gevoerd om het bedrijf ooit over te nemen, maar door het overlijden van mijn oom op 1 mei 2008 verliep dit proces sneller dan verwacht. Ik was net 26 jaar toen ik voor de beslissing stond om het bedrijf over te nemen. Op die leeftijd denk je alles te weten en alles te kunnen. Natuurlijk is dat niet zo maar ik was niet bang. Het was zeker niet ideaal want de crisis was net begonnen. Ik heb wel altijd voor ogen gehouden dat ik het kan. En als het lukt in crisistijd, dan kan het daarna alleen maar beter gaan."

"Mijn werk is erg afwisselend. Klanten leggen bij ons een opdracht neer en dan gaan we een ontwerp bedenken. Een uniek ontwerp zodat de opdrachtgevers weten dat ze het nergens anders kunnen kopen. We merken dat de mensen steeds vaker kiezen voor een Nederlands product in plaats van een product uit China of een ander lageloonland. Door de jaren heen hebben we heel veel voorwerpen ontworpen en heel veel mensen blij gemaakt. En dat is leuk!

"Zo maken we al jaren de kampioensschaal voor het eredivisie voetbal maar we maken bijvoorbeeld ook de kleine presentjes voor de superkwis in Maasbommel. Maar ook de prijs voor de WAFU cup, WAFU staat voor de West African Foodbal Union. Ook maken we speldjes voor familie van veteranen die op uitzending zijn geweest. En dat gaat dan met duizenden tegelijk."

In zijn vrije tijd is Van Zon, samen met zijn gezin, actief betrokken bij de maatschappij. "Zo zit ik in het bestuur van Pleinpop, houd me bezig met technische zaken en ben sponsor. Bij voetbalvereniging Avios ben ik ook sponsor en help ik mee. Ook bij carnaval ben ik betrokken. Zo was ik in 2016-2017 prins carnaval en heb ik drie jaar in de raad gezeten. Ik vind dat als je een onderdeel bent van de maatschappij, je daaraan een steentje moet bijdragen. Ieder naar zijn of haar kunnen."

Meer berichten

Shopbox