Het team van Samen Wamel. "Ze weten ons steeds beter te vinden."
Het team van Samen Wamel. "Ze weten ons steeds beter te vinden."

Samen gaan voor leefbaar Wamel

Wamel - "Of het nu gaat om een cursus EBHO, een klusje in of om het huis, plannen voor de uiterwaarden, een bankje in het park; mensen in Wamel weten ons steeds beter te vinden als ze een wens hebben of informatie of iets anders nodig hebben. Ook de scholen kennen ons nu. We denken vanuit Samen Wamel graag met iedereen mee. Het is hartstikke leuk als je die rol kan vervullen", vertelt Merijn Broeders, bestuurslid van Samen Wamel.

Stichting Samen Wamel is opgericht in 2016 en zet zich in voor het behoud en het vergroten van de leefbaarheid en welzijn in het dorp Wamel. Zij onderzoekt welke vragen er zijn op het gebied van (lichte) zorg, klusjes in en om het huis, eenzaamheid en activiteiten voor jong en oud. Daarnaast is het een dorpsplatform, een verbinder tussen gemeente, dorpsbewoners en verenigingen.

Broeders: "Het idee van een dorpsplatform kwam van de wethouder van West Maas en Waal om de leefbaarheid in elk dorp te garanderen." Samen Wamel heeft in februari vorig jaar een enquête onder de inwoners uitgezet "om te kijken wat Wamel nodig heeft, wat ontbreekt er qua leefbaarheid of zorg en waar wachten de verenigingen op."
Jolette van Wel, lid van Samen Wamel: "We proberen - los van partijen of verenigingen - verbinding te leggen met iedereen uit Wamel. Zo hebben we laatst aan de Wamelse jeugd gevraagd wat die wenst. Dan krijg je bijzondere reacties als: 'gras op het speelplein', 'gratis Wifi', 'een chillplek', 'bij groep 1-2 lezen', 'nieuwe speeltoestellen voor op school'. Een aantal wensen is gewoon te realiseren."
Broeders: "Het gaat om hulp voor elkaar, civiele diensten en informatievoorziening. Daarvoor hebben we een website opgezet: samenwamel.nl. Het meest trots zijn we op de cursus EHBO voor groep 7 en 8 en binnenkort AED en reanimatie voor volwassenen. Vanuit de vereniging EHBO rees de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kennis van EHBO in Wamel zo hoog mogelijk kan worden. We hebben dit plan samen uitgewerkt." Secretaris Sandra van Oijen: "De EHBO-vereniging staat versteld van het aantal aanmeldingen. Ook op de scholen werd het goed ontvangen."
"Om ons op de kaart te zetten, hebben we onlangs een Wintertoost georganiseerd, in Blijplaats, het oude gemeentehuis. Door groep 7 en 8 waren er lekkere hapjes gemaakt, DJ Thijs zorgde voor muziek. We hebben teruggekeken en vooruitgekeken. Dan hoor je links en rechts wat leeft er in het dorp. En dat helpt ons om meer schouders te vinden om Samen Wamel vorm te geven", aldus Broeders.

Samen Wamel is op zoek naar nieuwe leden. Meer info: www.samenwamel.nl

Meer berichten

Shopbox