Op de foto vlnr: Thijs Rondhuis (organisator Olympia’s Tour), wethouder Ton de Vree, wethouder Theo Hol, wethouder Bert van Swam, Henk Zomerdijk (adviseur Olympia’s Tour), burgemeester Vincent van Neerbos, Michel Megens (manager wielerploeg Metec THK), wethouder Sander Bos en Perry Arissen (gemeentesecretaris).
Op de foto vlnr: Thijs Rondhuis (organisator Olympia’s Tour), wethouder Ton de Vree, wethouder Theo Hol, wethouder Bert van Swam, Henk Zomerdijk (adviseur Olympia’s Tour), burgemeester Vincent van Neerbos, Michel Megens (manager wielerploeg Metec THK), wethouder Sander Bos en Perry Arissen (gemeentesecretaris).

Slotetappe Olympia's Tour door West Maas en Waal

West Maas en Waal - De karavaan van het grote wielerevenement Olympia's Tour strijkt voor één dag neer in de gemeente West Maas en Waal. De Nederlandse etappewedstrijd voor beloften wordt dit jaar verreden van 11 tot en met 16 september.

Het wielerevenement Olympia's Tour komt 16 september naar de gemeente West Maas en Waal. Aan deze wielerronde, die sinds 1909 georganiseerd wordt, nemen nationale en internationale wielrenners deel en is speciaal bedoeld voor talenten tot 23 jaar.

Wethouder Ton de Vree is enorm trots dat West Maas en Waal één dag gastgemeente mag zijn voor dit wielerevenement: "Nadat we in 2016 één etappe van de Giro d'Italia succesvol hebben georganiseerd, kregen we de vraag of we ook aan de Olympia's Tour wilden meewerken. We hebben hier heel goed over nagedacht maar een wethouder met sport in zijn portefeuille is natuurlijk direct enthousiast. Het is een mooi evenement. Je kunt bovendien aan heel Nederland laten zien hoe mooi onze gemeente is."

De Olympia's Tour eindigt op 16 september. De deelnemers aan de oudste etappekoers van Nederland krijgen dan een parcours van 40 kilometer voorgeschoteld met meerder rondjes door de gemeente West Maas en Waal. Het traject staat bij voldoende wind garant voor een ouderwetse waaieretappe over de dijken.

Koersdirecteur Thijs Rondhuis kijkt uit naar die rit: "We hebben bewust gekozen om de tour af te sluiten met een echte Nederlandse waaieretappe. Door de smalle dijken en het open karakter van het landschap kan het klassement met deze rit nog flink opgeschud worden."

De Vree kijkt verder dan alleen naar het sportief evenement: "Het is voor de kinderen een stimulans om te gaan sporten en overgewicht tegen te gaan. Maar het is ook goed voor de economie. Een groot sportevenement maakt veel los. Dagelijks zijn er 270 mensen op de been om de wielrenners te begeleiden. Zij moeten allemaal overnachten, eten en drinken. Daarnaast is het een mooie promotie van de streek. Als de nationale of provinciale televisie erbij betrokken raakt, dan kunnen we iedereen laten zien wat onze gemeente te bieden heeft. Vaak stellen we ons de vraag wat zo'n evenement oplevert, nou, dat levert het ons dus op."

De gemeente mag meepraten over het parcours. Hoe deze er precies gaat uitzien is nog niet bekend. De Vree: "Onze gemeente telt acht mooie dorpen en we willen zoveel mogelijk dorpen erbij betrekken. We weten nog niet precies waar de start en finish zal zijn maar het is fijn dat we mogen meedenken over de route. Het is een belangrijke koers voor veel talenten. In de periode 2016-2017 zijn er 22 talenten doorgestroomd als beroepsrenners. Dat zegt wel iets over de waarde van deze koers."

Meer berichten

Shopbox