De harde kern van Dorpsplatform Altforst. (Foto Hanneke Hoefnagel)
De harde kern van Dorpsplatform Altforst. (Foto Hanneke Hoefnagel)

Altforst Actief: 'Sámen doen'

Altforst - In de gemeente West Maas en Waal zijn zeven dorpsplatforms actief. Wie zijn ze, wat doen ze voor hun dorp en waarin onderscheiden ze zich van andere platforms? In het dorp Altforst zijn zeven mensen actief in Altforst Actief. "Door met elkaar te praten, weten we waaraan in het dorp behoefte is."

De kerngroep van het dorpsplatform Altforst Actief bestaat uit vier mensen. Daaromheen staan elf mensen om hen te ondersteunen. Willie Janssen-Steenbergen is één van die actieve deelnemers: "We zijn begonnen In december 2016. Er werd toen door de gemeente een voorlichtingsavond georganiseerd en ik was gelijk enthousiast. Het moest toen wel gebeuren, want anders gebeurt het niet meer. Ik nam gelijk contact op met het dorpscomité en eigenlijk heeft deze partij een doorstart gemaakt."

Karin van Teeffelen en Karin Zonneveld vullen aan: "We zijn met elkaar aan tafel gaan zitten om te bedenken wie ons in Altforst zou kunnen ondersteunen. Al deze mensen hebben we persoonlijk benaderd en vijfennegentig procent was direct enthousiast."

Wat kan het dorpsplatform voor het dorp betekenen? Altforst Actief wil er zijn voor alle mensen uit Altforst, weet Mari Banken: "Voor de zomer van 2017 hebben we een bijeenkomst gehouden voor de bewoners. Ook hebben we een enquête gehouden en zo de mensen gevraagd wat ze graag willen en wat hun wensen zijn. Daaruit zijn ideeën naar boven gekomen. Zo willen we jaarlijks een dorpsquiz organiseren en er zijn ook al ideeën voor een dorpsbarbecue. Door met elkaar te praten, weten we waaraan behoefte is."

Wat maakt jullie dorpsplatform uniek? Janssen-Steenbergen heeft direct een duidelijk antwoord op deze vraag: "We zijn niet uniek ten opzichte van de andere dorpsplatforms. Elk dorp heeft het streven om het beste te doen voor het eigen dorp. We moeten het ook niet zien als een wedstrijd. Elke dorp heeft zijn eigen krachten en daar moeten we het mee doen."

"Het platform staat algemeen bekend als de spin in het web", weet Van Teeffelen. "We kunnen de mensen bij bepaalde vragen desgewenst doorverwijzen. En sinds we gestart zijn, hebben we al tal van leuke dingen gedaan. Zo is er een dorpsquiz ontstaan wat een hele gezellige avond is geworden. Verder hebben we een eigen dorpskrantje, het Kwekkertje, en we werken momenteel hard aan een eigen website. Het belangrijkste wat we willen uitstralen is dat we het sámen doen. Alle leeftijden, alle verenigingen en mensen van allerlei afkomst mogen zich betrokken voelen bij het platform. Want doordat we het sámen doen, maken we veel werk veel lichter en kunnen we meer betekenen voor alle bewoners."

Meer berichten