Kinderen van de Paschalisschool in Wijchen vullen potjes met aarde en bloemenzaad tijdens rondleiding door pluktuin De Sfeer van Willems.
Kinderen van de Paschalisschool in Wijchen vullen potjes met aarde en bloemenzaad tijdens rondleiding door pluktuin De Sfeer van Willems. (Foto: Corine van Dijk)

Lekker mee-eten met de seizoenen

"Koeievlaai, koeievlaai!". De kinderen van de Paschalisschool hebben er hoorbaar zin in. Ze wachten zingend tot de rondleiding door de pluktuin van Wilma Willems in Woezik begint. Wilma staat geduldig te wachten tot de kinderen klaar zijn voor de eerste vraag: "Wie weet wat wij hier doen? Plantjes laten groeien, heel goed!"

Woezik - De leerlingen hebben er geen weet van, maar ze staan vlakbij een foto van Jan Willems, de grote inspirator van Wilma en haar man Frank. Jan kocht in 1957 een woning met grond aan de Ploegweg en begon een groentekwekerij. Op de plek van het bedrijf van toen zit nu De Sfeer van Willems, een duurzame groente- en fruittuin waar "oogstgenoten" zélf oogsten.

"We zouden veel meer moeten mee-eten met de seizoenen", aldus Wilma, "da's lekkerder en gezonder. Ook voor het milieu; de gemeente Oss onderzocht wat een gemiddelde maaltijd aan kilometers kost: 33-duizend! Voor één keer soep, aardappelen, groente, vlees en een toetje". Wilma probeert zelf zoveel mogelijk spullen in de buurt te kopen. Het kost iets meer tijd, maar geeft veel meer voldoening. "Gele vla in zo'n glazen fles, pure pret en nostalgie", lacht ze.

De Sfeer van Willems telt inmiddels 143 oogstgenoten uit Wijchen en wijde omgeving. Met hun abonnement oogsten ze een groot deel van het jaar groente, klein fruit en kruiden. Het seizoen is net begonnen, met de eerste raapstelen. "Midden in het seizoen hebben we wel 30 verschillende producten. En waar nodig helpen we natuurlijk met oogsten".

De kinderen hebben zich inmiddels over de tuin verspreid. Elke keer als Wilma op haar scheidsrechterssfluitje blaast -"zo schreeuw ik m'n stem niet kapot" - buigen ze zich over een nieuwe opdracht en leren spelenderwijs van alles over seizoenen, insecten en de gewassen op het land. "Ik heb hier een blaadje, veel mama's vinden dat lekker in de thee. Wat is het? En willen jullie proeven?" Munt smaakt naar pepermunt en is best lekker, constateren de leerlingen opgelucht.

Iedereen kan zich aanmelden voor een rondleiding. Er zijn ook lezingen en workshops. In totaal kan de tuin zo'n 170 oogstgenoten aan. "Ik heb hierdoor zoveel leuke nieuwe mensen ontmoet, daar krijg ik echt energie van ", aldus Wilma.

Achter op het land oogst ze even later aardpeer en leren we dat het familie van de zonnebloem is. "Lekker uit de oven en in een stamppotje. Maar met een nadeel: je gaat er windjes van laten…". De aandacht van de leerlingen is meteen weer terug. Met een potje vol bloemenzaad gaan ze even later naar huis. Zingend natuurlijk: dank, dank, dank, dank, dankjewel….

Meer berichten