Logo maasenwaalkanter.nl


De Vrienden van Sint Barbara bij het verpleeghuis Sint Barbara in Dreumel. Op de voorgrond de nieuwe kweektafels. (Foto Berco Buter)
De Vrienden van Sint Barbara bij het verpleeghuis Sint Barbara in Dreumel. Op de voorgrond de nieuwe kweektafels. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Op de bres voor Dreumel

Dreumel - Bij het zorgcentrum Sint Barbara in Dreumel zijn een interactieve tuin en een nieuwe kapel officieel in gebruik genomen. Mede mogelijk gemaakt dankzij de Vrienden van Sint Barbara. "Op deze manier willen en kunnen we als Vrienden wat betekenen voor de bewoners van Dreumel."

Sinds drie jaar bestaan de Vrienden van Sint Barbara. Een groep mensen die het zorgcentrum in Dreumel ondersteunen door middel van geld. De geldstromen komen uit donaties, van de leden zelf, sponsoring middels goederen en producten en giften. Ko Wassink is een Vriend van Sint Barbara en ondersteunt het zorgcentrum: "Ik ben een echte Dreumelse en vind het belangrijk dat wat we hebben koesteren en eventueel verbeteren."

De Vrienden wilden graag een interactieve tuin en een kapel realiseren. Van de Rabobank kregen ze 3000 euro en van de gemeente 750 euro uit de pot Leefbaarheid. "Dat is bij elkaar serieus geld waar we iets mee kunnen doen." Met dat geld hebben de Vrienden een tuin aangelegd naast zorgcentrum Barbara. Toegankelijk voor gebruikers van rollators en rolstoelers. Wassink: "De tuin is weliswaar op het terrein van Barbara maar is toegankelijk voor iedereen. In de tuin staan twee kweektafels op rolstoel-hoogte. De mensen van de dagbesteding en de bewoners kunnen met die tafels werken. Het zaaien van bloemenzaad, boontjes planten, worteltjes zaaien, aardbijen en andijvie oogsten; Jan van Egmond is de grote ondersteuner en zal met zijn groene vingers steun verlenen en zorgen voor onderhoud." Wassink heeft al ideeën voor uitbreiding: "Op termijn willen we er een kastje bij zetten en wat fruitbomen. De beleving van groen en natuur. Daar gaat het om."

Op Tweede Pinksterdag is een kapelletje ingezegend. Initiatiefnemer Edwin Derks: "Mijn moeder van 82 jaar is zeer gelovig. Ze gaat drie keer per week naar de kerk. Ze opperde het idee voor een kapelletje en ik ging ermee aan de slag. De vraag was eerst of er wel meer mensen behoefte hadden aan een kapel. En ja, ik was verrast. Veel mensen gaven aan dit ook graag te zien. Om even een kaarsje op te steken of om er een bloemetje neer te zetten. We hadden een oproepje gedaan in het Dreumels weekblaadje. We kregen hierop veel reactie. Zowel financiële steun als fysieke ondersteuning."

De kapel is officieel ingezegend door pastoor Massaer. In het kapel is een groot Maria-beeld te vinden van 80 centimeter hoog. Kunstenares Marja Derks heeft een schildering aan de zijkant van de kapel geschilderd. Derks: "We zien dat dit van grote waarde is voor een groep mensen uit Dreumel. Ik was behoorlijk onder de indruk van de steun die we kregen. We kunnen echt zeggen dat het door en van Dreumel is."

Meer berichten