MiMakker Teuntje (Bernadette Teunissen). (Foto Bernadette Teunissen)
MiMakker Teuntje (Bernadette Teunissen). (Foto Bernadette Teunissen) (Foto: )

miMakkers: clowns met passie en een missie

Wijchen/Druten - In het dagelijks leven heten ze Bernadette Teunissen en Mieke Huisman. Uit Wijchen en Druten. Maar ze zijn ook miMakker Teuntje en miMakker Maus. Clowns met passie en een missie: een maatje zijn met mensen, met of zonder een beperking. En mensen laten ervaren dat er iemand is die hen begrijpt en aanvoelt.

Van de CliniClowns heeft iedereen weleens gehoord, maar sinds 2001 zijn er ook miMakkers, opgeleid volgens de miMakkusmethode. De kern is contact maken, vooral met mensen voor wie taal (niet meer) vanzelfsprekend is.
"Het is zelfs een werkwoord, we gaan mimakkeren zeggen wij", aldus Bernadette. In 2011 begon ze, net als Mieke, aan de opleiding in Eindhoven. "Ik deed vrijwilligerswerk bij zorgboerderij De Hagert, daar opende zich een wereld die ik niet kende. In de krant las ik over miMakkus en dacht meteen: dat is het. Ik deed toen nog heel ander werk, advieswerk, altijd vanuit mijn hoofd."

Inmiddels zijn Bernadette en Mieke allebei ZZP'er en vol enthousiasme over hun vak en ervaringen. "We spelen voor mensen met dementie en met een verstandelijke beperking. In instellingen, maar ook op festivals en het kan zelfs bij mensen thuis."

"Zo gauw je je kostuum aantrekt word je een ander personage", vertelt Mieke. "Die voorbereiding heb je ook nodig, het is niet van: je zet een rode neus op en je bent een clown. Het is ook geen toneelstukje, we zijn in het moment. We kijken wat er gebeurt als we ergens binnenkomen en spelen daar op in."

Contact van hart tot hart, daar draait het om; miMakker is niet voor niets mijn maatje. Bernadette: "Wij hebben de tijd, nemen ook de tijd. Onze docent zei: er gebeurt altijd wat en ook stiltes kunnen mooi zijn. Dat raakt verzorgenden, die het zo druk hebben, ook. Soms moeten verpleegkundigen zelfs huilen, dan zien ze bij iemand een reactie die ze nooit eerder zagen. Ik hoop ook dat personeel dingetjes van ons overneemt, al is het maar iets simpels als een muziekdoosje."

Als miMakkers weten ze van te voren nooit wat er gebeurt. "Ik ben ook weleens mee geweest naar de kapper, ging miMakker Teuntje krulspelden uitdraaien", lacht Bernadette. "En de mondhygiënst zei dat hij mensen nog nooit zo ontspannen had kunnen behandelen als toen de clown erbij was."

Al hebben de miMakkers professionele afstand en, anders dan familieleden, geen emotionele band met bewoners, veel ervaringen vergeten ze nooit meer. Mieke vertelt over een bewoner die nauwelijks taal gebruikte. Op een gegeven moment raakten onze armen elkaar, even later waren ze in elkaar verstrengeld en dat bleef een tijdje zo. Dan heb ik na afloop wel een kwartiertje nodig om weer Mieke te worden!"

www.mimakkerteuntje.nl, www.mimakkus.nl

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten