Tijdens het Open Tuinenweekend van Groei & Bloei Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal zijn zaterdag 16 en zondag 17 juni veel tuinen te bekijken. (Foto Ton Rothengatter)
Tijdens het Open Tuinenweekend van Groei & Bloei Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal zijn zaterdag 16 en zondag 17 juni veel tuinen te bekijken. (Foto Ton Rothengatter) (Foto: )

Open Tuinenweekend Groei & Bloei

Hernen - "Mijn tuin is zeker niet de grootste, maar wel interessant voor plantenliefhebbers." Hans en Hennie van Kerkhof doen voor het eerst mee aan het Open Tuinenweekend van Groei & Bloei Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal. Ze wonen aan de Dreef 1 in Hernen.

Hans vertelt: "Ik ben al veertig jaar lid van Groei & Bloei, daar ben ik zelfs voor gehuldigd. Maar ik heb mijn tuin nooit eerder opengesteld voor publiek. Een bekende uit Wijchen opperde dat ik best deel zou kunnen nemen aan het Open Tuinenweekend. Ik dacht: waarom ook niet! Overigens kunnen bezoekers alleen op zondag 17 juni bij ons terecht, van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag is hier de Hernense Stratenloop, vandaar."
Wie van strak geschoren buxushaagjes en volmaakt symmetrische vakken met zorgvuldig gerangschikte planten houdt, is op Dreef 1 aan het verkeerde adres. "Onze tuin is niet zo gestructureerd. Wel verzorgd en goed bijgehouden, met kleur en geur." Voor kenners: meer Engels dan Frans.

Hans houdt van bijzondere plantensoorten. "Ik zoek graag naar planten die niet overal te vinden zijn, of bijzondere variëteiten van een soort. Ik zet ze in de tuin en kijk of ze aanslaan. Ook probeer ik ze te vermeerderen. Dat lukt niet altijd, hoor. Sommige soorten floreren, andere staan maar wat te 'pratten'. Dat is de uitdaging, om kummelige planten aan de gang te krijgen."
Bollen, daar heeft Hans een voorliefde voor. "Voor lentebollen, zoals tulpen en narcissen, maar ook voor zomerbollen en -knollen. Denk aan dahlia's, lelies of alliumsoorten. Mooi hoor, als die in bloei staan. Ik houd ze 's winters over. Na de ijsheiligen gaan de bollen en knollen de grond in. Mijn plantenverzameling is in de loop van de jaren ontstaan. Zo is de notenboom afkomstig van mensen die hem niet meer wilden. Ik mocht hem meenemen. Dat is alweer jaren geleden. De eerste boom die ik hier geplant heb, staat aan de voorkant naast het huis, dat is een metasequoia. Die heb ik gepoot toen we hier kwamen wonen, zo'n 35 jaar geleden. Het is inmiddels een behoorlijke reus."
Of het komende zondag druk wordt, laat zich moeilijk inschatten, aldus Hans. "Het weer is een allesbepalende factor. Schijnt de zon, dan verwacht ik wel de nodige tuiniers. Ik ben benieuwd. Mensen die tuinen gaan kijken, hebben meestal groene vingers. Ik ook, dus er is altijd stof voor een praatje. Over onderhoud, bemesting, alles wat planten nodig hebben om in volle glorie hun pracht te tonen. Ik blijf ermee bezig. Alle liefhebbers weten het: een tuin is nooit af."
De deelnemers aan het Open Tuinenweekend in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal zijn te vinden op

www.nijmegen.groei.nl.

(Tekst Jan Hermens)

Meer berichten