Logo maasenwaalkanter.nl


'Oud en nieuw Balgoy', vlnr. Leo Bijmans, Frank Ter Beek en voormalig brandweerman in de staat New York, Urho Engels.(Foto Corine van Dijk)
'Oud en nieuw Balgoy', vlnr. Leo Bijmans, Frank Ter Beek en voormalig brandweerman in de staat New York, Urho Engels.(Foto Corine van Dijk) (Foto: )

Expositie 'Stel Je Eens Voor'

Balgoy - "Mensen met een nieuw huis zijn altijd blij maar hier in Balgoy zijn ze extra blij." Frank Ter Beek woont sinds 10 maanden in 'het durpke an de Moas'. Hij is één van de ongeveer 100 nieuwe inwoners. In drie jaar tijd zijn 34 huizen van eigenaar verwisseld en dat is veel in het dorp met zo'n 700 inwoners. Na komend weekend kent iedereen er weer iedereen.

Frank werkt bij Visio in Grave, maar is ook kunstenaar én lid van de Heemkundekring Pagus Balgoye. Daar ontmoette hij Leo Bijmans. "Tijdens de jaarlijkse openluchtmis ter ere van Sint Jan hebben we altijd een expositie", aldus Leo, "en ik stelde voor om Frank's werk tentoon te stellen." Dat vond Frank iets te veel eer, maar er ontstond wel een nieuw idee: "we vragen álle nieuwelingen om iets te delen!"

Alle nieuwe bewoners kregen een flyer met de aankondiging: 'We komen langs'. "Dat kostte veel tijd, maar het werkte", zegt Leo, "we moesten soms wel op mensen inpraten, maar uiteindelijk doet bijna iedereen enthousiast mee!" De tentoonstelling 'Stel Je Eens Voor' is zo veelzijdig als de nieuwe Balgoyenaren zelf. Hobby's, werk en verbouwingen worden gedeeld met fotocollages, kunstwerken en zelfs geluid.

Karin en Louis Huisman laten muziek van Pur Sang horen, het popkoor waarvan ze lid zijn. En Roy Janssen en Sharon Kuling beelden zichzelf en hun hond Meneer Janssen uit in hout. Leo Bijmans: "Iedereen heeft een verhaal, dit is dé manier om elkaar te leren kennen.

Urho Engels mengt zich in het gesprek. Hij woont anderhalf jaar in het dorp, "ik ben die Amerikaan in het huis naast het voetbalveld." Zijn ouders verhuisden naar Amerika toen hij twee jaar was. "Ik was 28 jaar brandweerman in New Rochelle, vlakbij New York, had ook een elektronicabedrijf. Maar ik had ook een droom: teruggaan naar Nederland en in de buurt van Nijmegen wonen, waar ik veel familie heb." Toen Urho met zijn nicht door Balgoy reed, voelde hij: 'hier wil ik wonen!' "Ik wist niks van Balgoy, maar ben al helemaal ingeburgerd. Iedereen staat met open armen, het voelt als familie."

Ook Frank is getroffen door de saamhorigheid. "Ik vind het belangrijk onderdeel te zijn van een gemeenschap. Het voelde hier meteen als thuis komen." Hij ziet slecht, heeft af en toe hulp nodig. "Mensen zijn bereid te helpen en maken graag een praatje."

Urho vat het samen: "In een grote stad woon je met veel mensen om je heen, maar ken je niemand. Hier wonen ze veel verder van elkaar vandaan en kennen ze iedereen!"

De expositie 'Stel Je Eens Voor' is zondag 24 juni nog te zien, meteen na de openluchtmis van 11.00 uur bij de Oude Toren.

(Tekst: Corine van Dijk)

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox