Marijn Runhart, Jessica Becks (zittend) en Daniëlla Krijt vormen het dagelijks bestuur van Stichting Culturele Broedplaats Wijchen.
Marijn Runhart, Jessica Becks (zittend) en Daniëlla Krijt vormen het dagelijks bestuur van Stichting Culturele Broedplaats Wijchen. (Foto: )

Broedplaats Wijchen voor 'creatieve geesten'

Wijchen - Er hangt volop creativiteit in de lucht. En aan de muur. Broedplaats Wijchen biedt kunstenaars de ruimte hun talenten te laten bloeien als lavendel in de zomerzon.

De deelnemers aan Broedplaats Wijchen zijn ondernemers. De meeste houden zich bezig met een kunstdiscipline, maar er is bijvoorbeeld ook een speltherapeut gevestigd en een ICT-bedrijf. De 'kunstenaarskolonie' valt onder een stichting. Het dagelijks bestuur bestaat uit Daniëlla Krijt, Jessica Becks en Marijn Runhart. Zij leggen uit wat Stichting Culturele Broedplaats Wijchen inhoudt: "we vormen een soort bedrijfsverzamelgebouw, kleinschalig en voor beoefenaars van een creatief beroep. De huur is laag. Dat is mogelijk omdat Broedplaats Wijchen gevestigd is in een deel van basisschool De Speelhoeve. De ruimtes stonden al een poos leeg en verpaupering dreigde. Nu wij gebruikmaken van de lokalen is het verval een halt toegeroepen. Kunstenaars werken vaak alleen, in een garage of zolderkamer. Soms is het echter praktisch om over een atelier buitenshuis te beschikken. We inspireren elkaar ook. Kijk maar naar deze kunstwerken. Dat zijn schilderijen waarin oude computeronderdelen verwerkt zijn."
Een aantal kunstenaars van de broedplaats zet elke donderdagochtend de deuren open voor mensen die behoefte hebben aan structuur en ontmoeting. Zij zijn creatief bezig zonder prestatiedruk. De aanmeldingen voor dit project lopen via het Sociaal Wijkteam van de gemeente of via MeerVoormekaar. "Met dat project helpen we mensen verder. Samen schilderen of beeldhouwen schept verbondenheid. Bovendien zien de deelnemers concreet resultaat onder hun handen ontstaan."
Broedplaats Wijchen is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Daniëlla: "Het plan voor een kleinschalig verzamelgebouw voor creatieve geesten borrelde op bij de gemeenteraad. Via de raad kwam het idee bij mij terecht. Er is een werkgroep gevormd om op zoek te gaan naar een ruimte. De gemeente had een pand op het oog, maar dat bleek niet geschikt. Overleg met Kans en Kleur, het overkoepelende schoolbestuur in de gemeente Wijchen, leverde de huidige locatie op. Hier kunnen we prima uit de voeten."
Ook op andere plaatsen verenigen creatieve ondernemers zich. In Dreumel bijvoorbeeld. Daniëlla: "Ik heb overleg gehad met de kunstenaars uit Dreumel en uitgelegd hoe wij hier te werk gaan. Het is onzin om het wiel twee keer uit te vinden. Als we kunnen helpen, dan doen we dat."
Wie nieuwsgierig is naar Broedplaats Wijchen en de deelnemende kunstenaars, kan terecht op de open dag. "Die is op zondag 30 september en duurt van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is uiteraard gratis. Het is nog geen september, maar wie er bij wil zijn, moet maar vast een kruisje in zijn agenda zetten. We zorgen dat de koffie bruin is."

Meer informatie over Broedplaats Wijchen is te vinden op www.broedplaatswijchen.nl

(Foto: Jan Hermens)

Meer berichten