Dweilorkest Altèd Te Loat zorgde vorig jaar tijdens de Appelternloop voor de vrolijke noot. (Foto: Kristel Janssen Steenberg)
Dweilorkest Altèd Te Loat zorgde vorig jaar tijdens de Appelternloop voor de vrolijke noot. (Foto: Kristel Janssen Steenberg)

Maasfeesten: 'dorpsfeest met regionale uitstraling'

Appeltern - Nog zo'n vier vrachtwagenladingen zand heeft Stichting Kom naar de Kern in de aanbieding. De andere 120 kuub zijn al verkocht. Nog voordat er ook maar één korrel is gestort.

Al dat zand dient om het beachvolleybaltoernooi in Appeltern mogelijk te maken. Het volleybalspektakel is onderdeel van de Maasfeesten. Wim van Leeuwen is één van de vrijwilligers die samen de schouders onder het evenement zetten. Hij vertelt: "We werken met 40 tot 50 mensen aan het festijn. Aanzienlijk minder dan een paar jaar geleden toen we nog een braderie hielden. Daar waren veel meer mensen voor nodig. We steken met z'n allen nog altijd de nodige uren in de Maasfeesten, dat wel. Vrijwilligers werven is niet zo'n groot probleem in Appeltern. Ze zetten zich niet voor niks in. Stichting Kom naar de Kern, de organisatie achter de Maasfeesten, betaalt alle vrijwilligers minimaal 7,50 euro per uur. Dat geld is niet bedoeld voor hun bankrekening maar voor een vereniging uit het dorp."
"De grote braderie van vroeger trok bezoekers uit de wijde omtrek vanwege het mooie straattheater. De Maasfeesten zijn kleinschaliger en gratis toegankelijk. Het is meer een evenement voor Appeltern en omliggende dorpen. In hetzelfde weekend viert De Tuut zijn honderdjarig bestaan. We hebben de activiteiten op elkaar afgestemd en delen een parkeerplaats. Over de Uitvliet vaart speciaal een pontje dat bezoekers van De Tuut overzet naar ons feestterrein. We dachten eerst aan een brug, maar dat bleek niet haalbaar."

Een van de activiteiten tijdens het feest is een dorpsbarbecue. Daar weet Wim nog een leuke anekdote over. "Het is niet de eerste keer dat we een dorpsbarbecue houden. Een jaar of vier geleden deden we dat ook. Stichting Kom naar de Kern betaalde het vlees, de bezoekers moesten zelf drank en dergelijke meenemen. We rekenden op een man of vijftig. Het werden er driehonderd. De kosten liepen een tikje hoger op dan verwacht, maar het was wel geweldig gezellig. Nu betaalt Stichting Kom naar de Kern het vlees niet. Deelnemers aan de barbecue betalen een bijdrage. Geen verrassingen voor ons dit keer."
Wat verrassing betreft, er bestaat een kans dat Wim van Leeuwen zondag de Maas van bovenaf bekijkt. "Er staat een ballonvaart op het programma. In het mandje is nog één plek vrij. Er zijn loten verkocht, de trekking is op zondag. De winnaar mag mee de lucht in. Ik heb een lot, dus wie weet..."

Programma

Zaterdag 7 juli
Vanaf 09.00 uur Beachvolleybaltoernooi i.s.m. volleybalvereniging Atalante Horssen. Rond 17.00 uur prijsuitreiking en BBQ.
Vanaf 11.00 uur Pannatoernooi voor de jeugd. Er is een springkussen, stormrambaan en workshop boogschieten.
Vanaf 17.00 uur Dorpsbarbecue met DJ Vaan en volkszanger Rutger van Barneveld. Kosten 12,50 euro, vooraf aanmelden via maasfeesten@mooi-appeltern.nl.
Vanaf 21.00 uur Feest in de tent aan de Maas met coverband Eclips. Vrij entree.

Zondag 8 juli
Vanaf 10.00 uur 30e Appelternloop (10.00 uur start 5-10-15 km; 10.30 uur start trailrun 7,5 km; 11.30 uur start jeugdloop).

Vanaf 11.00 uur Stoomfeest De Tuut i.v.m. 100-jarig jubileum Stoomgemaal De Tuut.

Vanaf 14.00 uur Gezinsfietstocht Maas en Waal
Vanaf 16.00 uur Middagmatinee & Ballonvaart. Optredens van entertainer Pal van den Hoogen en Disco Vaan.
Om 17.00 uur trekking laatste vrije plek ballonvaart.
Circa 19.30 uur: Opstijgen twee heteluchtballonnen.

Meer berichten