Wim van Rossum (l.)  is samen met Jan Koolhout beheerder. (Foto Berco Buter)
Wim van Rossum (l.) is samen met Jan Koolhout beheerder. (Foto Berco Buter) (Foto: berco buter)

Dieren ontvangen veel bezoek op erf

Hanneke Hoefnagel

Wamel - Op de kinderboerderij in Wamel wordt het spreekwoord 'velen handen maken licht werk' toegepast. Met maar liefst 50 vrijwilligers en de hulp van de Driestroom, is het een drukke boel op de boerderij.

Het is zomer. En dat geldt ook voor de bewoners van de kinderboerderij. De dieren gaan niet op vakantie, maar krijgen wel veel vakantiebezoekers op het erf. En dat is een gezellige boel. Maar liefst zeven dagen in de week is de kinderboerderij open voor publiek. Ook in deze vakantieperiode.

Wim van Rossum en Jan Koolhout zijn de beheerders van de kinderboerderij. Van Rossum: "We proberen alles zo goed mogelijk te laten functioneren. Van het voeren van de dieren, aankoop van voer tot aan het aansturen van vrijwilligers. Alles wat er op en rondom de boerderij moet gebeuren, ligt in onze handen. We zijn een zelfstandige stichting die bestuurd wordt door 7 mensen. Daarnaast worden we door 50 vrijwilligers ondersteund. Op deze manier wordt het zware werk licht gemaakt en kunnen we veel voor elkaar krijgen zonder hoge kosten."

Vrijwilligers die van beroep metselaar, elektricien en bouwvakker zijn. Mensen met een gouden randje. Ze zijn niet weg te denken bij de kinderboerderij. De grote boerderij is gebouwd door een aannemer en de overige gebouwen en panden zijn met behulp van de vrijwilligers geconstrueerd. Naast de vele vrijwillige handen, is er een samenwerking met de Driestroom. Van Rossum: "Mensen met mogelijkheden. Vijf dagen in de week komt een groepje cliënten op de boerderij werken en de kinderboerderij krijgt daar ook een vergoeding voor. De mensen hebben een lichamelijke of geestelijke beperking. Samen met de begeleiding voeren en verzorgen ze de dieren."

Sinds de oprichting, in 2000, heeft de boerderij uitgebreid met verschillende soorten dieren. Schapen, geiten, ezels, konijnen, kippen, cavia's, vogels en een koe zijn te vinden in de zelfgemaakte stallen.
Met het oog op de veiligheid van de kinderen, mag er niet gevoerd worden in de wei en is er een speciale knuffelbak voor cavia's gemaakt: "Het knuffelgehalte is hoog op de boerderij. En dat is juist zo leuk voor de kinderen. Even lekker met een konijn of cavia knuffelen. Op bepaalde momenten van het jaar spelen we ook in op de sfeer. Met Pasen zijn er kleine kuikentjes op de boerderij. De eerste week van juni wordt de jonge dierendag georganiseerd. Er zijn dan vaak lammetjes te vinden, we scheren schapen en mensen kunnen pony rijden. En tijdens de kerstperiode hebben we een levende kerststal, een markt en zangkoortjes die liedjes zingen. Al met al een gevarieerd programma door het jaar heen."

Op facebook wordt de kinderboerderij aan de Lakenstraat 1 in Wamel goed gewaardeerd. Gabrielle Langeveld Oudsen gaf zelfs 5 sterren en de volgende beoordeling: "Super leuke middag gehad. Groots opgezet met veel activiteiten voor de kinderen. Was het ritje uit Nijmegen meer dan waard!"

Meer berichten