"Ik wil dingen veranderen die in het belang van onze gemeente zijn, nu en in de toekomst." (foto: Hanneke Hoefnagel)
"Ik wil dingen veranderen die in het belang van onze gemeente zijn, nu en in de toekomst." (foto: Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Ronald Orlemans daagt zichzelf graag uit

Door Hanneke Hoefnagel

Maas en Waal - Ronald Orlemans ging van Tiel naar Maas en Waal. Hij liet het idee van werken in de drankengroothandel varen en belandde in de wereld van de informatica en de politiek.

Maas en Waal - Met een groep van zo'n 20 mensen richtte Ronald (geboren in Tiel in 1957) de vereniging 'Stut um nie um' op. Die vereniging had als doel eens per jaar een groot, gratis feest organiseren. "Tijdens de organisatie van één zo'n feest leerde ik Maja kennen. Het klikte tussen ons en we besloten om in mijn huis in Tiel te gaan samenwonen. Dat hebben we een paar jaar 'volgehouden' en in 1990 kochten we een huis in Beneden-Leeuwen, Maja's geboortegrond. Het lijkt een grote stap om als Tielenaar naar Maas en Waal te vertrekken maar ik was zeker niet onbekend in Maas en Waal. Mijn ouders hadden een stacaravan in Maasbommel waar ik vanaf mijn 12e jaar vele weekenden en vakanties doorbracht. De Gouden Ham, de Stoep en Moeke Moore waren er toen nog niet. Dat heb ik allemaal zien ontwikkelen." Het stel trouwde in 1992 en hebben een zoon Kasper en dochter Nena.

"Na de MAVO ging ik naar de Middelbare Detailhandel School met het idee om de drankengroothandel van mijn vader over te nemen. Dat idee verdween tijdens mijn studie Bedrijfsinformatica aan de HEAO. Het was toen één van de eerste opleidingen op het vlak van automatisering in Nederland. De term 'informatica' was destijds niet bekend, ik vertelde dat het 'iets met computers' was."

Na die opleiding stapte Ronald het bedrijfsleven in. "Er was toen een grote vraag naar opgeleide informatici. Zeker in de beginjaren was er sprake van een 'cowboy-wereld'. Iedereen met een HBO- of WO-diploma kon, na een programmeursopleiding, direct aan de slag. Wie de grootste mond had, kwam het verst. Inmiddels is informatica/Informatiekunde ontwikkeld tot een professioneel vakgebied." Ronald werkt hij al meer dan dertig jaar bij Capgemini.

"Naast mijn werk heb ik geen uitgesproken hobby. Ik ga graag wandelen met onze hond. Wel doe ik al zo'n 20 jaar vrijwilligerswerk in en voor het dorp. Zo ben ik tien jaar verantwoordelijk geweest voor de sponsoringsportefeuille van Leones en heb ik voor de eerste vier edities van Lauwe On Ice de vrijwilligersinzet mogen coördineren. Ik daag mezelf graag uit met nieuwe dingen. Dingen die moeten worden uitgedacht en opgezet. Dat geeft je een geweldige kick als het lukt. Als het bij mij op de automatische piloot gaat, weet ik dat ik ermee moet stoppen. Als vrijwilliger ben ik nu alleen nog actief als voorzitter van stichting Sportcomplex Leones."

Ronald is sinds vorig jaar actief in de politiek en wel als raadslid voor FD Partij Beneden-Leeuwen. "Er zijn zoveel dingen die de gemeente voor haar inwoners regelt. Heel veel daarvan gaat (ongemerkt!) goed, maar er gaat ook wel eens iets mis en dat blijft dan maar zelden onopgemerkt. Als gemeenteraadslid kun je veel zaken sturen in de goede richting. Dat is wat ik graag wil!"

"Ik wil dingen veranderen die in het belang van onze gemeente zijn, nu en in de toekomst. Daarin zie ik weer grote uitdagingen."

En na onze succesvol verlopen verkiezingen hebben we de mogelijkheid om te zorgen voor een gemeente waar het Lekker leven, werken en recreëren is en blijft!'

Meer berichten