Marc Brouwer (Radboudumc) en Marc Gomes (CWZ) staan klaar voor patiënten van het Hartcentrum. (Foto: Maaike van Helmond)
Marc Brouwer (Radboudumc) en Marc Gomes (CWZ) staan klaar voor patiënten van het Hartcentrum. (Foto: Maaike van Helmond) (Foto: )

Diagnose en uitslag op één dag

Maaike van Helmond

Nijmegen -  Duurde het voorheen soms wel maanden voor je uitsluitsel kreeg over je (niet complexe) hartklachten, sinds kort kan dit in Nijmegen al binnen slechts een paar dagen.

"Met de opening van ons nieuwe Hartcentrum Nijmegen krijgen patiënten snel duidelijkheid en een persoonsgericht behandelplan", aldus Marc Gomes (CWZ), één van de betrokken cardiologen.

In maart 2016 ontstond het idee voor dit Hartcentrum. "Vanuit een behoefte van zowel patiënten, als doktoren en huisartsen", vertelt Marc Brouwer, cardioloog bij het Radboudumc en ook betrokken bij het Hartcentrum. "Patiënten met relatief 'eenvoudige' hartklachten moesten voorheen vaak meerdere keren naar het ziekenhuis komen voor verschillende onderzoeken en zaten lang in onzekerheid over wat er precies met ze aan de hand was. Geen fijne situatie en eenvoudig te verhelpen, was onze gedachte."

Een gedachte die bleek te kloppen, want sinds de opening van het Hartcentrum op 2 juli zijn de reacties niets dan positief. Gomes: "Patiënten met zogenaamde niet complexe hartklachten, zoals een hartritmestoornis, pijn op de borst of hartruis, worden door hun huisarts naar ons doorverwezen." En dat doorverwijzen gaat een stuk sneller dan eerder, aangezien het Hartcentrum geen wachttijd hanteert en je er in principe al binnen twee werkdagen na de verwijzing van je huisarts terechtkunt. "Vervolgens krijgen ze hier binnen een paar uur alle benodigde onderzoeken en krijgen ze nog diezelfde dag de diagnose en uitslag."

Het hoeft dus inderdaad allemaal niet zo lang te duren. Brouwer: "Maar dat is niet het enige voordeel. Het Hartcentrum is een samenwerking tussen het CWZ en het Radboudumc, dus alle patiëntgegevens komen meteen in ons systeem terecht. In de meeste gevallen kunnen we de patiënten die hier komen met een diagnose en behandelplan meteen weer terugverwijzen naar hun huisarts, maar mochten er bijvoorbeeld toch meer onderzoeken of een ziekenhuisopname nodig zijn, dan kunnen we daardoor ook hierin zeer snel schakelen. Zo hadden we hier onlangs een patiënt die 's middags kwam voor een fietstest en nog diezelfde dag kon worden opgenomen voor een behandeling. De volgende dag kon hij alweer naar huis, dus zo snel kan het gaan. Het is immers geen kwestie meer van doorverwijzen, maar van doorbehandelen."

"Overigens moeten we wel benadrukken dat we er specifiek zijn voor de niet complexe hartzorg", benadrukt Gomes. "Mensen met acute hartklachten gaan naar de eerste harthulp en ook voor mensen die al langer hartproblemen hebben en al bekend zijn bij het CWZ of Radboudumc, geldt een ander traject. Bij ons kun je dan ook alleen terecht na verwijzing van een huisarts. Maak daar dus eerst een afspraak voor je bij ons aanklopt."

Je vindt Hartcentrum Nijmegen links naast de hoofdingang van het CWZ aan de Weg door Jonkerbos 100 in Nijmegen. Kijk voor meer info op hartcentrumnijmegen.nl.

Meer berichten