De teams strijden tegen elkaar tijdens het NK hooien. (foto Hanneke Hoefnagel)
De teams strijden tegen elkaar tijdens het NK hooien. (foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Maas en Waalse oogstdagen

Appeltern - Op 11 en 12 augustus vinden de Maas en Waalse oogstdagen plaats. Vertier voor jong en oud.

Het is langzamerhand een traditie in Maas en Waal. Ooit begon het allemaal in 2002 op de Henricus Hoeve in Beneden Leeuwen. Henk Hoefnagel was bedenker van het concept en vertelt: "Ik wilde graag een open dag organiseren op mijn boerderij. De burgers dichter bij het platteland brengen. Het leek mij erg leuk om de open dag in een plaatje te gieten van nostalgie en oude tijden op de boerderij. Hierbij kwamen oude ambachten, marktkraampjes, een Belgische paard met wagen en een dorsploeg. Alles in teken van het boeren van toen. Dit hebben we drie jaar op deze manier georganiseerd. Er kwamen meerdere partijen bij die interesse hadden. En zo is het gegroeid. In 2005 kwam het NK hooien, de markt en het landbouwplein erbij. Ook lieten we de langste fruittrein rijden. Ik merkte dat dit niet helemaal meer bij mijn visie klopte en omdat er meerdere partijen interesse hadden, heb ik het overgedragen aan hen en zijn zij verder gegaan."

Nu, 16 jaar later, wordt voor de 4e keer op de Maaslanden in Appeltern de Maas en Waalse Oogstdagen georganiseerd. Jan van Lent, penningmeester, is enthousiast: "Als we denken aan de oogstdagen, denken we aan een boerenlandschap. We merken dat het steeds belangrijker wordt dat de boer en de burger met elkaar verbinden. Veel mensen uit deze omgeving kennen de Maaslanden ook niet heel goed. Door dit evenement hier te organiseren, krijgt het steeds meer bekendheid."

Het programma is veelzijdig opgezet en voor jong en oud. De start op zaterdagavond is met een traditionele oogstdankviering. Aansluitend is er een feestavond waar op een ludieke manier de teams van het NK hooien en de Boerendriekamp zich presenteren. Een echte opwarmer voor de zondag. Van Lent: "Het belooft een gezellige avond te worden. Zondag hebben we de vaste programmaonderdelen. Uiteraard strijden de teams tegen elkaar tijdens het NK hooien. Daarnaast hebben we de Streekmarkt, Jan's Landbouwplein en het landbouwplein wordt een demoplein voor schapendrijvers, paardenshows en een alpacashow. Dat belooft iets heel moois te worden.'

Wat misschien wel het belangrijkste onderdeel van de Oogstdagen is, is het informatieplein. Dit jaar wordt er stil gestaan bij allerlei technieken in de landbouw. Denk hierbij aan GPS of inzet van drones. Van Lent: "De ontwikkeling gaat ontzettend snel. Duurzaamheid als windenergie en zonne-energie, dat zijn belangrijke onderdelen voor groene energie. We moeten van het gas af, dus zijn deze nog belangrijker dan ooit tevoren. Als de boer in het buitengebied hier iets mee moet, dan raakt dat de burger ook. Zij gaan hier ook iets van merken." 

www.oogstdagen.eu

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten