De partijen zijn elke week anders maar snel denken is steeds geboden. (foto Corine van Dijk)
De partijen zijn elke week anders maar snel denken is steeds geboden. (foto Corine van Dijk)

Het Kasteel scoort met snelschaken

Wijchen - "Wit begint met C3, zwart met F5. Of nee wacht, met H5. Herstel, toch met F5". Simon van Dijk van schaakclub Het Kasteel heeft de lachers op zijn hand aan het begin van een avondje zomerschaak in café Anneke in Wijchen.

Een dobbelsteen bepaalt vandaag de openingszetten van alle partijen en zorgt meteen voor een ontspannen sfeer. Een lekker muziekje op de achtergrond, koffie en een biertje en gesprekken over het weer en de vakantie doen de rest.

Zomerschaakavonden

Aan het begin van de avond is Simon (22) al druk bezig met het klaarzetten van de borden. Samen met de 19-jarige Bram Rutten is hij de motor achter de zomerschaakavonden. "We spelen elke maandag, de hele zomer lang; dit jaar al voor de 21e keer in café Anneke. Iedereen die weet hoe je moet schaken is welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", aldus Simon. En het niveau? "Van grootmeester tot tuinschaker, jong en oud, man en vrouw, Wijchenaar of campinggast, we zien ze graag komen!"
De partijen zijn elke week anders. Vanavond duren ze 7 minuten en komen er per zet 5 seconden bij. Volgende week kan het weer helemaal anders zijn, dat is een verrassing. "Maar het draait in elk geval steeds om snelschaken". Deelnemers kunnen elke avond punten scoren. Wie na acht keer de meeste punten heeft wordt gekroond tot zomeravondkampioen. "Een felbegeerde titel! Maar je hoeft natuurlijk niet alle weken te komen. Eén of twee keer kan ook, dus je kunt gerust op vakantie!"

Het Kasteel

Simon werd zelf lid van Het Kasteel toen hij zeven was. "Toen kende ik de regels. Er is overigens wel een verschil tussen de regels kennen en kunnen schaken", lacht hij. SV Het Kasteel bestaat sinds 1939 en heeft zo'n 90 leden. Elke vrijdagavond wordt er gespeeld in wijkcentrum Wijchen-Zuid. Simon raakt nooit uitgekeken op het schaakspel. "Elke partij is weer anders dan de vorige, het is zo'n uitdagend spelletje. En je kunt jezelf trainen om beter te worden". Ook mooi: als je waar dan ook ter wereld een schaakbord ziet kun je spelen. "Je hoeft niet eens dezelfde taal te spreken."

Openingszetten

De 16 mannen die vanavond meedoen, "Er mogen best wat meer vrouwen komen", vermaken zich zichtbaar prima. Wie klaar is met z'n ronde bestelt een drankje, kijkt bij nog lopende partijen of kletst wat aan de bar. Op basis van de resultaten wordt de tegenstander van de volgende ronde bepaalt. En rolt de 20-zijdige dobbelsteen weer. "Er zijn in totaal 20 mogelijke openingszetten, vandaar. Vanavond zijn ze steeds voor iedereen hetzelfde. Dat is nou typisch zomerschaak!"

Deelname is gratis, t/m 27 augustus elke maandag in café Anneke. Aanmelden tot 20.00 uur in het café.

www.svhetkasteel.eu

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten