Logo maasenwaalkanter.nl


De Wijchense bijenkoning Rene de Jong beleeft een succesvol honingseizoen ondanks de droogte en hitte van deze zomer. (foto: Jimmy Israël)
De Wijchense bijenkoning Rene de Jong beleeft een succesvol honingseizoen ondanks de droogte en hitte van deze zomer. (foto: Jimmy Israël) (Foto: Jimmy Israel)

Hard werken in de moestuin

Wijchen - Na een periode van ongekende droogte en hitte vielen afgelopen week eindelijk weer de nodige druppels. Voor velen was het dan ook een hele kluif om het gazon groen te houden. Gelukkig liggen de volkstuinen aan de Vormerseweg in Wijchen er nog goed bij, met daarin bijzondere bewoners van imkerij 'op de moestuin'.

Aan de rand van het tuinencomplex ligt het perceel van Rene de Jong. Een unieke, want naast zijn bloemenveld staan tweeëntwintig bijenkasten. Dagelijks komt de Wijchense hobby-imker langs om te kijken hoe de ijverige insecten honing maken. "Het zijn hele slimme beestjes. Net als postduiven weten zij steeds weer hun weg terug te vinden. Ze kunnen tot wel drie kilometer van hun nest wegvliegen om te zoeken naar nectar voor de honing."

Zorgvuldig inspecteert Rene de nesten waar werksters constant in en uitvliegen. Na bijna acht jaar als imker, heeft hij de honingbijen goed leren kennen. Hij geeft lezingen over zijn hobby en verkoopt echte Wijchense honing. "Tijdens een bezoek aan het agrarisch themapark Flevohof, dat helaas niet meer bestaat, raakte ik gefascineerd door de bijenkasten die daar stonden. Toen ik met pensioen ging, kreeg ik meer tijd om mij erin te verdiepen en ben ik op mijn volkstuin mijn eigen bijen gaan houden. Zo af en toe help ik met het verwijderen van een zwerm als iemand in de omgeving een ongewenst nest tegenkomt."

Ondanks de extreme hitte doen de bijen van Rene het erg goed. Dit jaar was het dan ook een buitengewoon goed honingseizoen. "Waar het aan ligt? Geen idee, want het hangt af van vele verschillende factoren en elk seizoen is daardoor anders. Daarnaast heeft elke kast een eigen koningin. De ene maakt net iets betere bijen dan de andere. Ze kunnen tegen hoge temperaturen en als het in een kast te warm is, zie je ze voor de ingang wapperen met hun vleugels. Zo ontstaat er een extra luchtstroom om het binnen koel te houden."

Ook van de uitblijvende regen hebben de bijen geen last. "In deze volkstuin hebben we gelukkig een eigen grondwaterpomp waarmee we genoeg konden sproeien; je hebt meer last van de hitte, omdat je geen puf hebt om in de tuin te werken. De bijen zijn niet afhankelijk van de planten in de omliggende volkstuinen. Ze hebben een grote reikwijdte en vliegen ook naar de koolzaadvelden of boomgaarden van boeren uit de buurt. Ook zij zorgen voor een goede irrigatie van hun gewassen en daardoor hebben de bijen ruime keuze uit goede nectar."

De bijen zijn welkome buren van de boeren, legt Rene uit. "Ze zorgen namelijk voor de bestuiving van de planten. Het is daarom goed om zorgvuldig om te gaan met de bijenpopulatie in ons land. Ze brengen ons niet alleen lekkere smaakvolle honing, maar uiteindelijk ook diverse groente en fruit dankzij het slagen van de oogst bij vele boeren in hun omgeving."

www.imkerijopdemoestuin.nl

(Tekst Jimmy Israël)