Dory Leenders schreef 'De Weg van Kanker': “Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid, ga niet langs de zijlijn zitten!” (Foto Corine van Dijk)
Dory Leenders schreef 'De Weg van Kanker': “Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid, ga niet langs de zijlijn zitten!” (Foto Corine van Dijk) (Foto: )

Boekpresentatie 'De Weg van Kanker'

Wijchen - In de bibliotheek van Wijchen wordt zondag 9 september het eerste boek van Dory Leenders-Pansier gepresenteerd: 'De Weg van Kanker'. Geschreven om mensen met kanker op weg te helpen tijdens hun zoektocht naar antwoorden. Dory weet waar ze het over heeft, zowel persoonlijk als vanuit haar werk. "Ik wil een brug slaan tussen twee werelden: die van de reguliere en de natuurgeneeskunde."

Dory ontvangt me in haar Gezondheidscentrum De Horizon. De Wijchense is leefstijl- en gezondheidscoach, ondersteunt mensen met kanker, maar coacht ook bedrijven en werkgevers. In 2015 kreeg ze zelf de diagnose kanker. "Onze jongste zoon was destijds bezig met een stageplaats in Amerika en 's avonds gingen we vaak een rondje lopen om bij te praten. Tijdens die wandelingen moest ik ineens een paar keer hoognodig naar de wc, dat gebeurde anders nooit. Ik besloot toch maar even langs de huisarts te gaan."

Dory bleek endeldarmkanker te hebben in een vergevorderd stadium, met uitzaaiingen. "Ik was al 18 jaar natuurgeneeskundige en moest ineens heel snel beslissen over chemo, bestralingen, een operatie en stoma. Dat voelde voor mij heel onnatuurlijk."

Dory wilde uitzoeken wat ze wilde en wat niet. "Ik wilde weten waarom mijn lichaam die kanker had gemaakt, dat antwoord was voor mij belangrijk." Waar artsen adviseerden om meteen met behandelingen te beginnen nam zij tijd om van alles uit te zoeken, leefstijl en voeding aan te passen en aan yoga en meditatie te doen. Ze besloot tot een combinatie van natuurkundige behandelingen, chemo en bestraling. En geen operatie. "Dat riep natuurlijk reacties op. Je loopt tegen muren als je zegt: 'ik ga het anders doen'. Een arts zei letterlijk: 'u speelt Russische roulette mevrouw, het is één minuut voor 12!' En mijn gezin en man waren ook niet blij eerlijk gezegd."

'De Weg van Kanker' is Dory's verhaal gecombineerd met 12 inzichten over wat je zélf kunt doen bij kanker. "Toen ik zelf weer wat was opgekrabbeld dacht ik: ik wil er iets mee, het is niet voor niets op mijn pad gekomen." Maar ze is ook heel stellig: "Ik kan en mag geen verwachtingen scheppen, geen valse hoop geven. Kanker is geen wedstrijd die je wint als je maar hard genoeg je best doet. Wat mij betreft is het belangrijk je levenskracht te vinden en aan te boren. Ook als je niet geneest. Mensen zeggen vaak: 'de dokter maakt mij beter'. Maar je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid, ga niet langs de zijlijn zitten! Ik draag aan met dit boek, pik er uit wat bij je past."

Donderdag 4 oktober is er een openbare boekpresentatie van 'De Weg van Kanker' in de Wijchense bibliotheek. Inloop vanaf 19.30 uur, graag even aanmelden via info@bibliotheek-wijchen.nl.

www.dehorizon-nhc.com

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten