Ton van Kerkhof (links) en Geert van Tiem.
Ton van Kerkhof (links) en Geert van Tiem. (Foto: )

Wandelmaatjes lopen pelgrimstocht

Beneden-Leeuwen - Geert van Tiem en Ton van Kerkhof uit Beneden-Leeuwen trokken de wandelschoenen aan. En niet voor een klein ommetje. Ze maken een wandeltocht van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostella. Een tocht over 800 kilometer. Het gaat goed met de mannen uit Beneden-Leeuwen. Van Tiem: "Af en toe hebben we pijntjes maar dat hoort er natuurlijk bij. We zijn tenslotte 50 lentes jong met een aantal vergeten zomers. En daar hoort af en toe een pilletje bij."

Het wandelen is niets nieuws voor Van Tiem en Van Kerkhof. En meerdere dagen achtereen vele kilometers afleggen ook niet. Maar een wandeltocht naar Santiago de Compostella is toch net even wat anders dan de Nijmeegse Vierdaagse.

Van Kerkhof geniet van elke dag: "Meestal komen we op plekken waar we nog nooit geweest zijn en waar we nog nooit van gehoord hebben. In het begin liepen we wel eens verkeerd. De route staat met gele pijlen aangegeven maar die zagen we op een gegeven moment niet meer. Als het goed is, kom je binnen een uur een teken zien, zo niet dan loop je verkeerd. We waren daar niet helemaal op voorbereid. Maar na ruim 450 kilometer zitten we er lekker in."

Van Tiem vult aan: "Het zijn maar weinig kilometers dat we op vlak pad lopen. Het is veelal heuvels en dalen, onverharde paden en vooral heel erg heet. We zijn dan blij dat er wat bomen groeien."

Elke dag wordt er tussen de 20 en 30 kilometer afgelegd. Het duo neemt slechts 10 kilo bagage met zich mee: "We hebben zo weinig mogelijk aan kleding meegenomen. Een paar hemden, broeken, sokken, handdoek, een slaapzak, een poncho en wat medische spullen. Elke avond wassen we wat kleding, hangen het op en is het de volgende ochtend weer droog en schoon. Het voelt een beetje als back to basic."

Het duo zet het Land van Maas en Waal, en vooral Beneden-Leeuwen op de internationale kaart. Van Tiem: "Het is heel mooi hoeveel mensen je spreekt. Engels is de voertaal. We komen mensen tegen uit Canada, Brazilië, Denemarken en Italië. Vooral in gesprek gaan met de Italianen merk je de volgende ochtend. Je hebt spierpijn doordat je met handen en voeten iets wilt vertellen."

"Het zijn vooral veel jongeren die wandelen. En allen lopen ze waarschijnlijk voor hetzelfde; de rust. Je raakt verloren in de tijd. Elke dag is hetzelfde. Je staat op, wandelt, rust ondertussen en gaat weer naar bed."

De beide heren slapen in de nachten bij hostels of bij de nonnen. Voor 5 euro een nachtrust en 10 euro een pelgrim menu.

Ondertussen wordt Beneden-Leeuwen erg gemist: "In september hopen we in Santiago aan te komen. Het thuisfront wordt op de hoogte gehouden middels een groepsapp. Elke dag een reisverslag met veel foto's en filmpjes. Op deze manier krijgt Leeuwen iets van onze tocht mee."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten