Logo maasenwaalkanter.nl


Het Kerkeveld Orkest sloot het seizoen af met een barbecue bij OZO. (Foto: HKO)
Het Kerkeveld Orkest sloot het seizoen af met een barbecue bij OZO. (Foto: HKO) (Foto: )

OZO veertig jaar kloppend hart van Wijchen Oost

Wijchen - Al veertig jaar is Wijkcentrum OZO het kloppend hart van Wijchen Oost. Het is er elke dag een komen en gaan van bezoekers. OZO leeft en vervult een spilfunctie voor veel verenigingen.

Een stukje geschiedenis. Stichting Wijchen Oost is opgericht in 1971. Door inspanning van vele buurtbewoners uit die tijd, met name van Thé 'de Kiep' Straten, zijn zwager Jo van de Water en Wout Kersten, kwam er een goedlopend wijkcentrum. Een grote brand in 1982 verwoestte dit gebouw grotendeels. De Wijchenaren gingen niet bij de pakken neerzitten. Met vereende krachten bouwden ze van oude schoolcontainers een nieuw wijkcentrum. Dat heeft jaren gefunctioneerd tot het te klein werd om alle activiteiten te herbergen. Ook ging het gebreken vertonen. Reden genoeg om een stenen ontmoetingscentrum te realiseren. Een prijsvraag leverde de naam OZO op, Oost zoekt Oost.

Tonnie Hermens geeft gymlessen aan ouderen in OZO en heeft de tijd van de schoolcontainers nog meegemaakt. Ze vertelt: "We moesten in de buurt van het biljart altijd voorzichtig lopen. De houten vloer was namelijk niet erg betrouwbaar meer. Dat is na de nieuwbouw compleet veranderd. We beschikken over een prima accommodatie." Van de oudbouw is alleen de kelder nog over. "Daar heb ik een keer lesgegeven. Het had toevallig gesneeuwd die dag. Ik heb na afloop van de les de ouderen een voor een het trapje naar boven op geholpen."

De Blauwe Vogels Wijchen is eveneens een trouwe gast van het wijkcentrum. Wilma van Horen zegt: "De Blauwe Vogels is een avonturengroep voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. De groep bestaat sinds 1980 en verhuisde in 1987 naar het toenmalige Wijkcentrum Oost, tegenwoordig OZO. De OZO is vanaf het eerste uur een mooie plek voor ons. Wij hebben daar een mooie grote zaal om in te spelen en veel ruimte om onze spullen op te bergen. Van twee kanten is er een goede klik. Met het bestuur hebben we een uitstekende band en eventuele problemen worden snel opgelost. De OZO ligt in een stukje oud Wijchen. Dicht bij de speeltuin en het mooie bos, ideaal voor ons. Alle Blauwe Vogels feliciteren OZO dan ook van harte met het veertigjarig bestaan."
Het Kerkeveld Orkest is relatief nieuw in OZO, de muzikanten repeteren er sinds twee jaar. Naar volle tevredenheid, aldus Anne de Munter. "OZO staat voor ons voor samen gezellig muziek maken en na afloop nog even lekker bijkletsen onder het genot van een drankje. We hebben al meerdere keren concerten gegeven in OZO, binnen en buiten op het grasterras. OZO heeft ontzettend vriendelijke barmedewerkers die ons elke woensdag vrolijk onthalen. Er hangt een fijne sfeer."

Wijkcentrum OZO laat het veertigjarig bestaan niet ongemerkt voorbij gaan. In en rond het gebouw aan de Urnenveldweg 10 in Wijchen zijn zaterdag 22 september van 11.00 tot 17.00 uur tal van feestelijke activiteiten. Zaterdag 22 september is ook landelijke Burendag. Wat past er dan beter dan een feestdag in het hart van de wijk?

(Tekst: Jan Hermens)

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten