Frits Moonen test de toegankelijkheid van een aantal horecagelegenheden in Wijchen. (Foto: Jan Hermens)
Frits Moonen test de toegankelijkheid van een aantal horecagelegenheden in Wijchen. (Foto: Jan Hermens) (Foto: )

Vijf sterren voor Huis van Gemeente

Wijchen - Talloze bedrijven noemen zich laagdrempelig. Maar zijn ze dat echt, in de letterlijke zin van het woord? De allereerste Ongehinderd Testdag op 3 oktober dient om de toegankelijkheid van Nederland in kaart te brengen. De gemeente Wijchen doet mee.

Wat voor de één een doorsnee stoep is, is voor de ander een ware hindernisbaan. Rolstoelers, mensen met een rollator, scootmobiel of taststok merken het maar al te vaak: doorgangen zijn te krap, reclameborden blokkeren het trottoir of fietsen staan ongelukkig gestald. 'Ongehinderd' benadert deze problematiek op een positieve manier. De testdag is niet bedoeld om alle ontoegankelijke plekken te markeren. De deelnemers leggen juist die plaatsen vast waar mensen met een beperking niet tegen een drempel aanlopen. Waar een goed functionerend en praktisch invalidentoilet is, waar rolstoel en rollator tussen tafeltjes door kunnen. Waar invalidenparkeerplaatsen zijn. In 27 gemeentes in heel Nederland trekken testers erop uit om hun waarnemingen in een app vast te leggen. Vrijetijdslocaties zoals restaurants, hotels, attractieparken en natuurgebieden krijgen sterren in de app. Hoe toegankelijker voor mensen met een beperking, hoe hoger het aantal sterren. Zo heeft Zaal Sterrebosch er sinds woensdag 3 oktober maar liefst vijf! Tester Frits Moonen is zeer te spreken over de ruime entree en het eenvoudig bereikbare invalidentoilet. Oomen legt uit: "Die vijf sterren hebben betekenis, want op die app en op de website Ongehinderd.nl kunnen mensen met een beperking zien welke vrijetijdslocaties werkelijk laagdrempelig zijn. Daar gaan ze uiteraard het liefst naartoe. En meestal niet in hun eentje. Er is berekend dat horecagelegenheden die niet goed toegankelijk zijn voor gehandicapten, minstens 15 procent omzet mislopen. Reden genoeg dus om hier aandacht aan te besteden."
De testdag is een initiatief van 'Ongehinderd'. Dit is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Mede-oprichter Gerard de Nooij zit sinds een motorongeval op zijn 23ste in een rolstoel. Hij ervaart letterlijk welke drempels er in het dagelijks leven zijn.
Het centrum van Wijchen is aangepast aan rolstoelen en rollators. De bestrating bestaat uit strak gelegde klinkertjes, zonder gevaarlijke trottoirbanden. De ruime straten zijn geheel vlak en het winkelhart is het grootste deel van de dag autovrij. Punt van aandacht is wel de blindengeleidestrook in het centrum. Frits Moonen: "Die strook dient tevens als afwatering, er is een heel smal gootje in verwerkt, waar je lopend of fietsend geen hinder van hebt. Op de blindengeleidestrook staan nogal wat reclameborden en bloembakken. Dat is niet de bedoeling. Die obstakels zijn zeker geen kwade opzet. Ik vermoed dat veel winkeliers niet weten dat die strook donkere tegels bedoeld is als geleidelijn." Vijf sterren zijn er ook voor het Huis van de Gemeente. Dat Huis is dus echt van iedereen.

(Tekst: Jan Hermens)

Meer berichten