Prinses Miran en Jonkheer Tomas.
Prinses Miran en Jonkheer Tomas. (Foto: )

Prinses Miran zwaait de scepter

Beneden-Leeuwen - De nieuwe prinses van carnavalsvereniging de Oellebollen is bekendgemaakt. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Prinses Miran dit carnavalsseizoen de scepter zwaait. Ze wordt terzijde gestaan door Jonkheer Tomas. "Het was een prachtige avond!"

Enkele jaren geleden maakte de Prinses haar rentree in Beneden-Leeuwen. Carnavalsvereniging de Oellebollen werd in 2016 voorgegaan door prinses Ansje, in 2017 was dat prinses Dees en in 2018 is prinses Miran de prinses van de jongste carnavalsvereniging in de omgeving.

Speciaal voor het kiezen van de prins of prinses is een commissie opgericht. Anouk van Gelder vertelt: "Die commissie gaat in beraad en houdt de uitslag van dat beraad strikt geheim. Geheim voor de vereniging, het dorp en alle andere geïnteresseerden. Dan wordt vlak vóór de zomervakantie aan iemand gevraagd of hij of zij komend carnavalsseizoen prins of prinses wil zijn."

Dit jaar werd de identiteit van de nieuwe Prinses onthuld op zaterdag 13 oktober. Van Gelder: "Veel verenigingen kiezen voor de 11e van de 11e of maken begin januari hun prins of prinses bekend. Wij doen dat juist bewust op een eerdere datum."

Carnavalsvereniging de Oellebollen organiseert zelf geen carnaval. Des te belangrijker is de avond van de bekendmaking. "Door iets vroeger in het seizoen te zitten, kunnen we voor deze avond andere verenigingen uitnodigen. We krijgen altijd veel leuke reacties. Je kunt je voorstellen dat de andere hofhoudingen nog in oude formatie aanwezig zijn en die kunnen dan nog één keertje het pak aan om alvast aan carnaval te mogen proeven. Want vlak na ons worden bij veel andere verenigingen hun nieuwe prins of prinses gekozen."

Prinses Miran is trots en blij met haar nieuwe functie in Beneden-Leeuwen: "Het was een prachtige avond. In de pauze moesten we wel stiekem wegglippen. We konden toen het oude paar verrassen en even proosten maar hebben ons toen snel moeten klaarmaken voor de opkomst. Ik moest gehuld in een gewaad en met een masker op onherkenbaar het podium op. Alles was in Egyptische stijl. Ik mocht pas in een tombe het masker afzetten en mezelf presenteren. Samen met Tomas hebben we toen ook ons motto bekendgemaakt: 'Maak schik met carnaval en blijf niet staan, sluit met de Oellebollen achter Miran en Tomas aan'," aldus de kersverse Prinses.

De presentatie van de nieuwe Prinses begon met een banket bij de Twee Linden. De officiële avond ging om 20.11 uur van start. Na het aftreden van Prinses Dees en Jonkvrouw Wendy was er een moment van muziek en direct daarna werd de nieuwe Prinses bekendgemaakt. Van Gelder: "We hebben een ouderwetse en gezellige feestavond gehad met een gastoptreden van Lamme Frans. Het geeft een goed gevoel om nu officieel het carnavalsseizoen te starten. We hebben er allemaal enorm veel zin in."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)