Wethouder Paul Loermans: 'Wijchen ligt er goed bij.' (Foto: Jan Hermens)
Wethouder Paul Loermans: 'Wijchen ligt er goed bij.' (Foto: Jan Hermens) (Foto: )

'Mijn werk als wethouder is nooit saai'

Wijchen - Paul Loermans. Gepokt en gemazeld in de Wijchense politiek. Na zestien jaar raadslid te zijn geweest, werd hij in 2014 wethouder. Hij stond mede aan de wieg van Kernachtig Wijchen en zit nu namens die partij in het college.

"Inwoners weten mij en mijn collega-wethouders makkelijk te vinden. Ons college staat voor stabiel bestuur, openheid en eerlijkheid." Van huis uit kreeg Loermans de boodschap mee: "als je vindt dat dingen anders moeten, dan moet je meepraten. Dat doe ik. Ik ben actief in het verenigingsleven en zo in de politiek terechtgekomen. Vanuit de Wijchense samenleving. Daar sta ik nog altijd met beide benen in."

Loermans is verantwoordelijk voor een breed takenpakket. "Van kunst en cultuur tot openbare werken en verkeer, een gevarieerde portefeuille mag je wel zeggen. Mijn werk is nooit saai. Er is altijd wel een kwestie die aandacht vraagt."

Een van die kwesties is afvalinzameling. Dat thema heeft nogal wat stof doen opwaaien in Wijchen, maar die wolkjes zijn inmiddels alweer neergedaald. De grijze kliko blijft, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar de hoeveelheid restafval moet wel omlaag. Een vraagstuk dat creativiteit vereist. Wethouder Loermans legt uit: "De politiek had het plan om omgekeerd inzamelen in te voeren. Het bleek dat de bevolking daar totaal niet achter stond. Dat besluit is teruggedraaid, terecht. Er ligt nog wel een vraag: hoe krijgen we het voor elkaar dat onze inwoners hun afval nog beter gaan scheiden? Minder restafval produceren blijft het doel. Veel mensen waarderen de proef die we momenteel doen met het wekelijks ophalen van GFT-afval."

Als wethouder openbare werken is Loermans betrokken bij projecten waar inwoners direct mee te maken hebben. "Bij de afvalinzameling is dat zo, maar bijvoorbeeld ook bij de aanpak van de riolering in onze gemeente. Ook daar kunnen inwoners last van hebben. Dat is helaas niet helemaal te voorkomen. Maar het werk moet gebeuren. Niemand zit te wachten op een kapotte riolering, dus is onderhoud nodig. Als het enigszins kan, probeer ik duurzame maatregelen aan dit soort grote werkzaamheden te koppelen. De vraag is hoe wij met elkaar duurzaamheid moeten gaan invullen. Uiteindelijk streven we in ons land bijvoorbeeld naar steeds meer gasloze wijken. Maar hoe we daartoe uiteindelijk kunnen komen? We zijn nog niet zover dat we dat nu al weten."
Wijchen ligt er goed bij volgens de wethouder. "Natuurlijk, er zijn altijd zaken die beter kunnen, maar ik denk dat Wijchen er in zijn algemeenheid goed voorstaat. Het is wel belangrijk dat de gemeente ook in de toekomst bereikbaar blijft. Dan heb ik het over filevorming op de snelwegen A50 en A326 en over een nog betere treinverbinding van Wijchen over de Maas richting Brabant. Dat zijn beleidszaken die de lokale politiek overstijgen. Daarover voer ik geregeld regionaal overleg. Het werk van een wethouder houdt niet op bij de grenzen van de gemeente."

(Tekst: Jan Hermens)