Foto:

Stille kracht goud waard voor het dorp

Beneden-Leeuwen - Toon Hendriks (72) is sinds oktober 1978 lid van de Activiteitencommissie in Beneden-Leeuwen. De stille kracht achter heel veel activiteiten en evenementen. "Ik vond en vind het belangrijk om me voor het dorp en het verenigingsleven in te zetten."

Als er een activiteit of evenement moet worden georganiseerd, zie je vaak dezelfde mensen de kar trekken. Mensen die je altijd ziet maar ook mensen die je niet ziet maar er wel zijn. Zo ook in Beneden-Leeuwen. Tot de laatste categorie behoort Toon Hendriks. Een stille kracht die zelden op de voorgrond treedt. Een onmisbare kracht.

Een groepje van vijf mensen is het clubhuis aan het schoonmaken. Onder hen ook Hendriks: "In 1996 hebben we het clubhuis van de rolschaatsvereniging op het terrein van de Peel overgenomen. Dit gebouw werd voor een symbolisch bedrag overgenomen. Helaas hield de club op te bestaan omdat ze failliet waren. Tot de dag van vandaag dienen wij nog één gulden te betalen. We hebben een clubhuis nodig omdat we al jaren activiteiten organiseren en in al die jaren veel materiaal hebben verzameld. Ik beheer ons clubhuis al heel wat jaartjes."

De Activiteitencommissie was 10 maanden actief toen Hendriks erbij kwam: "Ik werd door mijn zwager Piet van Echteld gevraagd om wat hand-en span-diensten voor de commissie te komen verrichten. Dat leek me wel leuk. Als timmerman werkte ik destijds 45 uur per week en we hadden net een huis gekocht wat helemaal opgeknapt moest worden. Een druk leventje dus maar ik vond het belangrijk dat het dorp, en vooral het verenigingsleven, groeide. Door dit te ondersteunen heb ik ook zoveel mogelijk materiaal uit het eigen dorp gehaald zoals hout, kleding, eten en glaswerk."

Hendriks viel zo'n 25 jaar geleden van een steiger. Zijn vrouw Fieny herinnert het nog als de dag van gisteren: "Er was geen tijd voor een doktersbezoekje. Met zwaluwstaartjes heb ik zijn rug afgeplakt. De grote open wond wat moeilijk te dichten. Achteraf bleek zijn ruggenwervel gedraaid en kwamen zenuwen bekneld te zitten. De pijn in zijn rug en arm zijn draaglijker geworden maar genezen doet het nooit."

De Activiteitencommissie organiseert vandaag de dag terugkerende activiteiten zoals Sinterklaas, Koningsdag en de Wandel3daagse: "Er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd. We zijn nu meer een ondersteunde club voor de Dag van Leeuwen, Dijkensport, lampionnenoptocht en het museum. We zijn nu met een groepje van acht mensen. Daarmee kun je geen grote evenement organiseren. En daarbij komt dat de gemiddelde leeftijd hoog is. We zijn daarom op zoek naar jonge mensen die ons willen ondersteunen. Vaak krijgen we te horen dat mensen zich niet ergens aan willen binden. En tijdens de activiteiten zelf zijn wij aan het werk terwijl de rest viert feest. Daar moet je wel tegen kunnen."

Interesse? Het secretariaat is bereikbaar via tel. 0487-595546 en ac.lauwe@gmail.com.

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten