In de regio Wijchen is de schaarste op de huizenmarkt ook voelbaar.
In de regio Wijchen is de schaarste op de huizenmarkt ook voelbaar. (Foto: Bert Jansen)

Schaarste op huizenmarkt in Wijchen

Wijchen - Het is Code Rood op de woningmarkt, zo luidt de noodkreet van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM. Onlangs presenteerde zij de nieuwste kwartaalcijfers, waarin een somber beeld wordt geschetst. Ook in deze regio volgt de huizenmarkt de landelijke trend van stijgende prijzen en een afnemend aanbod.

Nederland is massaal op huizenjacht en de adem van de volgende gegadigde staat menig woningbezoeker nader in de nek. De verkooptijd is namelijk sinds 2000 nooit zo kort geweest. Het landelijk gemiddelde is veertig dagen, vijftien dagen minder dan een jaar geleden. In de omgeving van Nijmegen is een fractie sneller beslissen verstandiger. Hier staat een woning gemiddeld negenendertig dagen te koop, maar liefst negentien dagen minder dan vorig jaar. Ook dat merkt Pim Driessen van Driessen Makelaardij in Wijchen: "Men weet dat het makkelijk is om de woning te verkopen en daardoor komt het vaker voor dat er eerst een nieuw huis wordt gevonden, vóórdat de oude woning al verkocht is."

De schaarste op de huizenmarkt treft vele lagen van de bevolking. "Naast starters merken ook senioren dat appartementen nabij het centrum van Wijchen populair zijn", vertelt Diederik Sloot van Hans Janssen Garantiemakelaars in Wijchen. "De schaarste zorgt ervoor dat zij tijdelijk moeten huren, genoegen moeten nemen met een woning verder van het centrum of moeten verhuizen naar een andere regio. Wijchen is erg aantrekkelijk om in te wonen. De bereikbaarheid is goed met een treinverbinding en de ligging aan de snelwegen. Daarnaast heeft het een sterk centrum met vele winkels en horeca."

De transactieprijs van woningen is gestegen naar een recordhoogte van 292.000 euro, landelijk gezien. Hier ben je 'al' voor 257.000 euro gemiddeld eigenaar van een nieuwe stulp. Door deze prijzengekte staan velen voor een dichte deur als zij aankloppen bij de bank voor een nieuwe hypotheek. Met name starters en middeninkomens staan buiten spel of hebben grote moeite om over te gaan op een koopwoning. "Weinig aanbod en veel vraag en daarom liggen de prijzen nu veel hoger", legt Pim Driessen uit. "Het aanbod van middeldure huurwoningen is ook schaars. Velen zijn dan genoodzaakt in het duurdere segment te zoeken naar een huurwoning, waardoor het moeilijk is om te sparen voor een nieuw eigen huis."

Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk om snel een weloverwogen keuze te maken. "In de oriëntatiefase is het belangrijk om zoveel mogelijk huizen te bezichtigen en te vergelijken. Dan weet je beter wat bij je past", tipt Pim Driessen. Diederik Sloot besluit: "Laat je werkgever weten dat je op huizenjacht bent, zodat je flexibel bent in het bezichtigen van woningen. Zorg ervoor dat je al bij een bank bent geweest en weet hoe je er financieel voor staat, voordat je op huizenbezoek gaat. Dan kan je snel reageren en schakelen en wellicht bij het eerste bezoek beslissen of je jouw nieuwe thuis hebt gevonden."

(Tekst: Jimmy Israël)