Jos van Kerkhof krijgt volgend jaar de voorzittershamer van Frank Tengnagel. (Foto Hanneke Hoefnagel)
Jos van Kerkhof krijgt volgend jaar de voorzittershamer van Frank Tengnagel. (Foto Hanneke Hoefnagel) (Foto: )

Nieuwe voorzitter CV de Braoiers

Beneden-Leeuwen - Bij carnavalsvereniging de Braoiers wordt de voorzittershamer doorgegeven. Frank Tengnagel (58) treedt af en wordt opgevolgd door Jos van Kerkhof (59). "Wat betreft leeftijd gaan we er zeker niet op vooruit", lachen de Leeuwense mannen.

De elfde van de elfde. Voor carnavalvierders betekent dat maar één ding: de officiële start van een nieuw carnavalsseizoen. Met de bekendmaking van een nieuwe prins(es), veel bier, muziek, carnavalskleding uit de mottenballen en vooral veel leut. Voor carnavalsvereniging de Braoiers is de bekendmaking van een nieuwe prins pas op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Maar de vereniging maakt dit seizoen ook een wisseling van voorzitter mee. Frank Tengnagel maakt plaats voor Jos van Kerkhof.

Buitendorps

Bij Tengnagel, geboren en getogen in Noord Brabant, is carnaval vieren met de paplepel erin gegoten. "In 1999 ben ik gevraagd om bij de Raad te komen. Dat was een jubileumjaar en werd het 44-jarig bestaan van de vereniging gevierd. Het voelde als een hele eer. Zeker omdat ik buitendorps ben en oorspronkelijk niet hier vandaan kom maar mijn insteek was blijkbaar goed. Ik was vrijwilliger bij verschillende verengingen en activiteiten en ik wilde wat voor het dorp en de mensen betekenen. Dat leidde in 2010, bij het 55-jarig bestaan, tot mijn verkiezing tot prins. Samen met mijn dochter Dominique heersten wij over het Braoiersrijk. Wat een ervaring!'

Bij Jos van Kerkhof liep het anders: "Ik heb jaren aangegeven graag eens prins te willen worden van Beneden-Leeuwen, maar op een gegeven moment verwaterde dat. Ik stond er eerlijk gezegd ook niet meer bij stil. Tot 11 november 2016. De telefoon ging en Henk Janssen belde mij op. Hij vroeg of ik wist welke dag het was. Natuurlijk wist ik dat. En direct de vraag of ik daar over wilde nadenken. Eerlijk gezegd heb ik dat niet lang gedaan. Het overviel me maar het was een mooi moment en heb het met beide handen aangepakt. Ik heb het maximale eruit gehaald en het was een fantastisch jaar!"

Van Kerkhof neemt in 2019 het stokje van Tengnagel over: "De verenging kent vele tradities en die willen we graag voortzetten. Maar oude tradities kunnen we ook in een nieuw jasje hijsen. Ik ben pas anderhalf jaar bij de Raad en weet nog niet alles. Maar door deze raad, dit gemêleerd gezelschap, kunnen we samen de vereniging nog sterker maken en nog meer draagvlak creëren", verwacht Van Kerkhof.

Tengnagel gaat vanuit de Raad naar de Senatoren en zal op de achtergrond Van Kerkhof ondersteunen en advies geven: "Jos is prins geweest en dat helpt zeker om overwicht te behouden binnen de carnavalsvereniging. Carnaval is al een eeuwenoud feest. Een feest voor de vastentijd. De vereniging heeft veel te danken aan pastoor Jans. Hij wilde het volk graag bij elkaar houden. Het feest van carnaval betekent niets anders: sámen met het volk vieren."

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten