Frank Tengnagel (rechts) draagt het grote boek van Sinterklaas over aan Mark van Zuiden. (Foto Berco Buter)
Frank Tengnagel (rechts) draagt het grote boek van Sinterklaas over aan Mark van Zuiden. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Wisseling van de wacht

Beneden-Leeuwen - Veel kinderen zijn in deze tijd van het jaar net 'stuiterballen'. Sinterklaas en zijn Pieten zijn in het land. Schoenen worden gezet, verlanglijstjes klaargelegd. Cadeaus en snoepgoed mogen niet ontbreken. Sinds dit jaar maakt een 'nieuwe' Sinterklaas zijn opwachting in Beneden-Leeuwen. Na zes jaar geeft Frank Tengnagel het stokje (of beter staf) over aan Mark van Zuiden. "Ik voel me vereerd om onderdeel te mogen uitmaken van zo'n belangrijk moment in het dorp."

Frank Tengnagel: "Het eerste jaar mocht ik mee als Piet en was ik 'inval Sinterklaas'. Stichting Sint in Leeuwen was destijds op zoek naar een nieuwe figurant als Sinterklaas. Het sprak mij aan en ik mocht op gesprek komen. Daarna ging het balletje rollen en mocht ik 'intocht-Sinterklaas' zijn. Dat voelde als een hele eer. Ik mocht van 2012 tot 2017 deze rol vervullen. Het spel eromheen is geweldig. Het is een hele gebeurtenis. Kinderen zijn soms in het begin wat bang maar als je ze het vertrouwen geeft, zie je ze opbloeien en vrolijk zijn."

"Er zijn deze weken vele hoogtepunten", weet Tengnagel. "De intocht is natuurlijk de grootste. Velen kinderen met ouders staan op de dijk vol verwachting te wachten op de boot met de Sint en de Pieten. Dan is het één groot feest. Alleen maar blije kinderen met blije gezichten. Daarnaast is het bezoek aan de scholen ook een grote happening en natuurlijk de huisbezoeken. Het is een drukke periode en een vol programma in een relatief kort tijdsbestek. Ik werk in Boxmeer en moest me altijd haasten om weer op tijd klaar te staan. Het heeft me veel tijd en energie gekost maar ik heb het met heel veel liefde en plezier gedaan. Nu wordt het tijd op het stokje door te geven."

En de mijter wordt nu opgezet door Mark van Zuiden (51) afkomstig uit Tiel. Hij werkt in het dagelijks leven bij de Nationale Spoorwegen. Van Zuiden: 'Eén van de vaste Pieten bij de stichting tipte mij. Hij vertelde dat ik groot van postuur was en de rol wel zou kunnen overnemen van Frank. Het leek me wel wat en ging daarom in gesprek met het bestuur. Ik moest solliciteren en dat ging goed want ik mag de rol van Sinterklaas vervullen. Komende zomer hoop ik woonachtig te zijn in Beneden-Leeuwen. Als je een nieuwe inwoner bent, is het mooi om iets voor je dorp te betekenen en over deze functie heb ik niet getwijfeld."

"Natuurlijk heb ik overleg gehad met Frank en van hem tips gekregen. De belangrijkste tip die ik meeneem, is mezelf proberen te blijven. Ik vind het leuk om kinderen en ouders het naar hun zin te maken, een bijdrage leveren aan een kinderfeest is geweldig. Ik denk dat als ik dit uitdraag dat er dan niet veel mis kan gaan. Ik heb al enkele bezoekjes mogen afleggen en natuurlijk de intocht mogen meemaken. Dat was geweldig! Het weer was perfect: een zonnetje en blauwe lucht. We hebben met een foto zelfs het RTL-weer nieuws gehaald. Ik ken nog niet zoveel mensen in Beneden-Leeuwen maar ik voel me er al helemaal thuis."

(Tekst Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten