Auto's zijn minder dominant aanwezig in de Hogestraat in Druten. (Foto Berco Buter)
Auto's zijn minder dominant aanwezig in de Hogestraat in Druten. (Foto Berco Buter) (Foto: )

Metamorfose voor Hogestraat Druten

Druten - Het centrum van Druten is op de schop gegaan. Er is in de afgelopen jaren hard gewerkt. Zowel zichtbaar op straat maar zeker ook achter de schermen. Vrijdag 30 november was de officiële (her)opening van de Hogestraat. "Mensen moeten even wennen dat ze een klein stukje moeten lopen voor hun boodschappen maar dat gaat goed komen."

Rond de herinrichting van de Hogestraat werd een Klankbordgroep opgericht waarin zitting namen winkeliers, scholieren, consumenten, bewoners en ondernemers.

Warner de Boer nam zitting in die Klankbordgroep en keek vooral vanuit het perspectief van de fietsers. "Omdat ik me stoor aan het vele autoverkeer in deze straat was mijn eerste doel daarom ook zorgen voor minder auto's. Het is natuurlijk vrij bijzonder dat mensen die binnen één kilometer van deze straat wonen de auto pakken. En er zijn zelfs mensen die deze route nemen 'gewoon om gezellig wat te kijken' terwijl er ook een alternatieve route is. Al met al waren er te veel auto's en was de weg te smal. De oude verkeerssituatie was beangstigend voor mensen, kinderen en ouderen op de fiets. Daarnaast was de inrichting gedateerd."

Makelaar Frank van Lunen nam plaats in de Klankbordgroep namens de ondernemers. "Ik vond vooral dat het rommelig was en dat de auto in de Hogestraat heel dominant aanwezig was. Dat moest anders en dat kan ook anders. Nadat ik me had aangesloten bij de groep, raakten we in gesprek met ondernemers, bewoners, ouders van schoolgaande kinderen en mindervaliden, kortom iedereen die gebruik maakt van de Hogestraat. Iedereen mocht inspraak doen. Vanuit verschillende hoeken kwamen er ideeën en gaandeweg de gesprekken werd iedereen positief. Ik ben tevreden met het eindresultaat. Door de materiaalkeuze is het echt een eenheid geworden, we hebben zelfs een pleintje wat de Ramblas genoemd wordt. Er zijn minder auto's en minder parkeerplekken en achter de Blokker is nu één grote parkeerplaats gerealiseerd. Natuurlijk, mensen moeten even wennen dat ze een klein stukje moeten lopen voor boodschappen maar dat komt goed."

Jorg Janssen heeft schoolgaande kinderen en zij maken dagelijks gebruik van de Hogestraat. "Ik ergerde me aan de hoeveelheid auto's én aan hun snelheid. Het liefst had ik een auto-vrije straat gezien maar het werd mij snel duidelijk dat dat niet ging gebeuren. Dat vind ik nog steeds jammer. Met z'n allen hebben we toen gekeken wat we wél konden bereiken en dat is een autoluwe straat geworden. De straat is versmald en daardoor niet meer zo aantrekkelijk om er 'even' snel doorheen te rijden want het duurt immers langer. De wethouder heeft vijftig procent minder auto's beloofd. Er wordt binnenkort een telling gehouden en als dat niet behaald wordt, worden extra maatregelen getroffen. Tevreden ben ik met de materiaalkeuze, daarop is niet beknibbeld. Ze hebben het mooi gemaakt!"

(Tekst: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten