Logo maasenwaalkanter.nl


Foto:

Vrijwilligers gezicht voor afvalonderzoek langs Maas en Waal

Maas en Waal - Voor het derde jaar op rij wordt in Nederland een grootschalig onderzoek gehouden naar rivierafval langs de Maas en Waal. Dit onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die willen meedoen aan dit rivierafvalonderzoek en van tevoren een training willen volgen. "Als onderzoeker lever je een bijdrage aan het verminderen van plastic afval dat via de rivieren naar de zee stroomt", aldus Schone Rivieren.

De vrijwillige afvalonderzoeker krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de rivier toebedeeld. Volgens een gestandaardiseerd protocol tellen en categoriseren zij het afval. Aansluitend worden thuis de gegevens ingevoerd en verstuurd voor verwerking en analyse. Meehelpen met dit onderzoek? De voorbereidende training is op 26 januari 2019 in Sint Agatha (gemeente Cuijk). Meer informatie of aanmelden: www.schonerivieren.org.

Er is steeds meer aandacht voor plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is nog een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en willen hierin verandering brengen met 'Schone Rivieren'. "Onze gezamenlijke droom? Vanuit de Nederlandse rivierdelta stroomt er geen plastic afval meer de Noordzee in. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die als Maasjutters en Waaljutters al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken."