Henk, Els en Han (v.l.n.r.) maken duurzame energie toegankelijk met hun coöperatie Opgewekt Maas & Waal. (foto: Jimmy Israël)
Henk, Els en Han (v.l.n.r.) maken duurzame energie toegankelijk met hun coöperatie Opgewekt Maas & Waal. (foto: Jimmy Israël)

Duurzaam Opgewekt Maas & Waal

Horssen - Samen sta je sterker, ook als het gaat om duurzame energie. De vrijwilligers van coöperatie Opgewekt Maas & Waal zetten zich dan ook graag in om draagvlak en bewustwording te creëren voor groene stroom.

Buiten is het druilerig, terwijl het binnen in de woning van Han Blok aangenaam warm is. "Goede isolatie, een warmtepomp en een schuurdak vol met zonnepanelen. Het is een investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar zichzelf ook nog eens terugverdient in minder dan tien jaar tijd. Het is bijna een sport geworden om energieneutraal te wonen."
Samen met Henk van Elk en Els Romijnders-Graven vormt hij het bestuur van Opgewekt Maas & Waal. Sinds 2012 zoeken zij naar manieren om collectieve projecten op te starten, die de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen mogelijk maken. Inmiddels heeft Opgewekt Maas & Waal twee basisscholen in Horssen en Wamel voorzien van zonnepanelen. "Daarbij is er ook gekeken naar stroomverbruik en mogelijkheden om dit te verminderen", vertelt Henk. "Waar zijn er nog geen LED-lampen geïnstalleerd en waar staat de beamer onnodig aan? Het leuke is dat de kinderen zelf een presentatie gehouden hebben over hun energiesuccessen en dan weet je dat je hen voor het leven hebt gewonnen om duurzaam te blijven."
De afgelopen twee jaar zijn Els, Han en Henk ook bezig geweest om het Postcoderoos-project op te zetten. Inwoners kunnen mee-investeren als zij binnen het postcodegebied wonen dat delen beslaat van Afferden, Druten, Horssen, Bergharen, Deest, Dodewaard en Ochten. "Deelnemers investeren in zonnepanelen die geplaatst worden op het dak van een veehouderij in de regio. De opgewekte energie zal naar rato van inleg als korting verrekend worden op de jaarafrekening. Energieprijzen veranderen van jaar tot jaar, maar de verwachting is dat de investering anderhalf of misschien zelfs twee keer wordt terugverdiend na een periode van vijftien jaar. Het verwachte rendement hierbij is zes procent." Voor sommigen is het niet mogelijk om zonnepanelen op het eigen huis te plaatsen. "Dan is dit een mooie manier om toch een steentje bij te dragen aan het genereren van groene stroom", vertelt Els. "Daarnaast is het voordeliger om grootschalig zonnepanelen te installeren en is de investering ook makkelijker te dragen dan wanneer je zelf je dak bedekt met zonnepanelen."
Het drietal hoopt dan ook dat er meer mensen willen aansluiten bij het project. "We hebben nog drie deelnemers nodig om te starten met het Postcoderoosproject. Ik maak al sinds 1995 gebruik van zonnepanelen", vertelt Henk. "Men was in die tijd nog sceptisch over groene stroom maar gelukkig zie je de panelen steeds vaker in het straatbeeld. Duurzaamheid is net als een inktvlek die zich steeds verder en verder over onze regio verspreidt. En dat komt onze leefwereld ten goede."
Geïnteresseerd in het Postcoderoosproject? www.opgewektmaasenwaal.nl

(Tekst: Jimmy Israël)