Foto: Shutterstock

Kindergemeenteraad in West Maas en Waal

West Maas en Waal - In de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen heeft donderdag 16 mei de derde editie plaats van de Kindergemeenteraad. De voorbereidingen voor de deelnemers beginnen maandag 11 februari. Er nemen vijf basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad en wel De Wijzer, De Leeuwenkuil, De Tweestroom, De Mariaschool en de winnaar van vorig jaar De Mariënhof. De deelnemende scholen worden vertegenwoordigd door in totaal acht leerlingen per school.

In de week van 11 tot en met 15 februari wordt door scholieren het spel Democracity gepeeld in de raadszaal van het gemeentehuis. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden ze voorbereid op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en keuzes maken voor het inrichten van 'hun' dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).

Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema waarmee de Kindergemeenteraad aan de slag gaat is 'Meer plezier met elkaar'. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie en brengen daarna een stem uit op één van de voorstellen. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad begint op 16 mei om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos.

Meer berichten