Leden van De Retsers geconcentreerd aan het werk. (Foto Berco Buter)
Leden van De Retsers geconcentreerd aan het werk. (Foto Berco Buter) (Foto: )

De Retsers gaan 'Schots en Scheef'

Beneden-Leeuwen - Leden van buurtvereniging de Retsers bouwen met man en macht aan hun nieuwe carnavalswagen. "Met het thema 'Schots en Scheef' gaan we weer proberen de eerste prijs in de wacht te slepen."

Nog maar een paar weken en het feest van carnaval barst los. Bij veel wagenbouwers is het spitsuur aangebroken. Meerdere malen per week komen ze bij elkaar om van hun creatie voor de carnavalsoptocht 'de mooiste, kleurrijkste en bijzonderste' wagen te maken. De leden van buurtvereniging de Retsers uit Beneden-Leeuwen zijn trouwe bouwers en werken momenteel twee avonden in de week én de hele zaterdag aan hun carnavalswagen.

Het thema voor 2019 is 'Schots en Scheef'. Bas van Hagen is één van die bouwers en de ontwerper van de wagen: "Zes weken na carnaval houden we met z'n allen een evaluatie en tijdens die evaluatie wordt al het thema voor volgend jaar gekozen. En toen ging ik op vakantie. Onder het genot van een warm zonnetje en een biertje heb ik toen het ontwerp gemaakt voor de nieuwe carnavalswagen. En toen we na de zomer weer allen samenkwamen, ging de kledingcommissie al op jacht naar geschikte kleding."

En dat is geen eenvoudige klus, weet Van Hagen. De Retsers bestaan uit ruim vijftig personen. Jong en oud. Man en vrouw. En allemaal verschillende maten. Van Hagen legt uit: "Voor alle mensen hebben we een kostuum nodig. En die kleding wordt gekocht. We moeten eerst alles bij elkaar zoeken en dan zijn we er nog niet want daarna moet het nog vermaakt worden zodat het goed past."

De vrijdag na de Leeuwense kermis heeft de eerste bouwvergadering plaats. Onder het genot van een biertje wordt het ontwerp uitgelegd en gepresenteerd: "We stemmen met z'n allen af wie wanneer kan helpen om mee te bouwen. Daarop maken we een schema. Ook de benodigde materialen worden in kaart gebracht en de bouwschuur wordt in gereedheid gebracht. Daarna wordt de kleding gepresenteerd. Al deze voorbereidingen moeten eind oktober klaar zijn zodat we daadwerkelijk kunnen starten met bouwen. Daar gaat veel tijd in zitten."

De groep wordt opgedeeld in timmermannen, lassers, plakkers en schilders; iedereen krijgt een eigen taak. Van Hagen: "Zie het als een soort fabriekje. Achter in de schuur wordt de constructie in elkaar gezet, vervolgens wordt het naar voren geschoven en wordt het betonijzer en gaas er omheen aangebracht. Vervolgens gaat het door naar de plakkers en daarna naar de schilders. Iedereen is op elkaar ingespeeld en weet wat zijn of haar taak is.

De wagen van de Retsers wordt 18 meter lang en 7,5 meter hoog. "Het is een grote wagen maar dat is Leeuwen van ons gewend. De laatste weken vóór de optocht worden extra avonden ingepland. Let op, zondag 3 maart gaan we weer schitteren in de Lauwese Reut.'"

(Teskt: Hanneke Hoefnagel)

Meer berichten