Verteller Kees Posthumus (onder) en muzikant Henk van Glabbeek brengen 'Esther, een Perzisch sprookje' naar Wijchen.
Verteller Kees Posthumus (onder) en muzikant Henk van Glabbeek brengen 'Esther, een Perzisch sprookje' naar Wijchen. (Foto: )

Perzisch sprookje in De Schakel

Wijchen - Er was eens een kerkjournalist uit Apeldoorn. En een dagvoorzitter. En verhalenverteller. Allemaal verenigd in één persoon: Kees Posthumus. Sinds een aantal jaren is hij fulltime verteller en schrijver -"ik doe wat ik het liefste doe"- en trekt hij door het hele land. Zaterdag 16 februari speelt hij 'Esther, een Perzisch sprookje' in De Schakel in Wijchen.

Kees Posthumus verheugt zich op z'n terugkeer naar Wijchen, hij speelde al vaker in De Schakel en luisterde ook een jubileumfeest op in verpleeghuis La Verna. Hij lacht: "Ik was daar met mijn voorstelling 'De Bijbel in een uur' en het dak ging er af. Geloof me, kloosterlingen hebben veel humor."

Posthumus schrijft veel, op verzoek ook musicals over heiligen als Sint-Jozef en Sint-Luidina. En elk anderhalf jaar vertelt hij een groot verhaal dat hij verbindt met de tijd van nu. In 'Esther, een Perzisch sprookje' schrijft een journalist de biografie van koningin Esther. "Hij interviewt haar, maar hoe ver durft hij door te vragen? Of kiest hij eieren voor zijn geld?" Actueel, aldus Posthumus, "in Perzië, het huidige Iran, staat de persvrijheid onder druk. Maar het grootste verhaal is dat van de vreemdelingenhaat. Hoe dapper ben je zelf als het er op aan komt?" Er komt van alles aan bod, van emancipatie tot #metoo, geweld en verzet, twijfel en moed. "Maar ook humor en niet te vergeten muziek en eten. Ik zing Perzische recepten!"

Posthumus speelt het stuk samen met muzikant Henk van Glabbeek, die verschillende bijzondere Perzische instrumenten laat horen, zoals de tar, setar en shourangiz. "Na afloop komen mensen vaak de instrumenten bekijken." De voorstelling eindigt met een carnavalsmedley. "Esther is ook het verhaal van Poerim, het Joodse carnaval; ik zie er aan het eind niet uit, heel gênant", lacht Kees.

Spelen in kerken

De verhalenverteller speelt bijna uitsluitend in kerken. "Van oudsher gebruikte de kerk kunst om het kerkelijk verhaal te vertellen. En wat denk je van passiespelen en processies? Dat ik dat nu dus ook in kerken doe is niet zo vreemd."

Kees Posthumus studeerde theologie in onder meer Nijmegen en wil "de Bijbelverhalen opnieuw vertellen, voor de mensen van nu. Dus ook spannend en leuk." De Bijbel boeit hem al sinds hij een kind was. "Ik ben altijd op zoek naar de betekenis van de verhalen, maar die betekenis is niet voor iedereen hetzelfde. Die verhalen vertel ik vroom en vrolijk. Vroom: ik leef er naar en heb er respect voor. En vrolijk: de Bijbel bevat ook veel grappen en grollen, dat beseffen we niet altijd."

De voorstelling begint zaterdag 16 februari om 20.00 uur in De Schakel l aan de Pius XII-straat 85 in Wijchen. Entree bedraagt 8,00 euro. Eén detail wil Kees nog kwijt: "Esther is het enige Bijbelboek waarin de naam van God niet wordt genoemd."

www.keesposthumus.nl

(Tekst: Corine van Dijk)

Meer berichten