Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

Batenburg - De boswachter van Geldersch landschap Kasteelen neemt zondag 24 maart belangstellenden mee in de Batenburgse eendenkooi. Hij neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan.

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waarop enkele smalle sloten uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ruim honderd geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één werkende vangpijp. De eendenkooi in Batenburg is nog volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts één keer per maand te bezoeken in de maanden februari t/m juni.

Start om 10.00 uur aan het begin van de toegangsweg naar de eendenkooi (Bergharense straat in Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat. De excursie duurt zo'n 2 uur. Deelname: 7,50 euro, 4 t/m 12 jaar 3,75 euro (donateurs Geldersch Landschap Kasteelen 2,50 euro, 4 t/m 12 jaar 1,25 euro op vertoon van een geldige donateurspas). Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten.

www.glk.nl